FC Twente verslaat Vitesse in waar foutenfestival

FC Twente en Vitesse boden veel spektakel in Enschede. Niet door goed voetbal, maar door het maken van vreemde capriolen. Twente was het meest gelukkig en won met 4-3.

FC Twente verslaat Vitesse in waar foutenfestival

De opstelling van Vitesse wekte al verbazing. Coach Aad de Mos had een basisplaats ingeruimd voor Theo Janssen, terwijl de middenvelder zaterdagochtend pas bij de selectie was gehaald vanwege een afmelding van Remco van der Schaaf. Janssen was vorige week nog boos naar huis gegaan, nadat hij te horen had gekregen dat hij tegen Excelsior op de bank moest beginnen.

Na vijf minuten spelen verbaasde De Mos andermaal. De coach haalde Haim Megrelishvili al naar kant, nadat de Israëlische linksback matig aan de wedstrijd was begonnen. Megrelishvili had een duel ontweken met Romano Denneboom die prompt met links de 1-0 binnenschoot. Twente heerste na de openingstreffer en leek uit te kunnen lopen naar een grote score. Nonchalance brak de ploeg van coach Fred Rutten echter op. Karim El Ahmadi kon zich nog een foute breedtepass permitteren, maar nadat Wout Brama hetzelfde had gedaan, stond het plotseling 1-1. Juan Lorca was degene die namens Vitesse profiteerde van het Tukkerse prutswerk.

Vitesse werd sterker na de gelijkmaker en kwam zelfs op voorsprong. Claudemir zette voor na een goede actie vanaf de linkerflank, Gill Swerts stapte over de bal heen en Santi Kolk tikte de 1-2 binnen. Lang konden de gasten niet genieten van de voorsprong. De tweede goal leek juist verlammend te werken.

Twee debutanten konden hun zenuwen niet de baas bij de Arnhemmers. Doelman Stephan Veenboer ging niet geheel vrijuit bij de gelijkmaker van Blaise N'Kufo. De jonge doelman stompte de bal voor de voeten van de spits na een schot van Edson Braafheid. Alexander Buttner, die Megrelishvili was komen vervangen, scoorde vervolgens in korte tijd twee gele kaarten.

Tegen tien man klaarde Twente de klus. Youssouf Hersi scoorde in de rebound en N'Kufo kopte raak uit een hoekschop: 4-2. Daarmee maakte de clubtopscorer zijn gemiste strafschop bij een 2-2 stand meer dan goed. Claudemir scoorde nog tegen namens Vitesse: 4-3.

Twente houdt door de zege aansluiting met de topvijf. De Tukkers bezetten de zevende plaats. Vitesse staat twee plaatsen lager, maar heeft wel tien punten minder.

Bekijk hier al onze video's