FC Twente verkiest Van Leeuwen boven aarzelende Rutten

Reacties

FC Twente is na een maandenlange zoektocht eindelijk erin geslaagd een technisch manager te vinden. De club heeft de laatste plooien gladgestreken in de onderhandelingen met Ted van Leeuwen (foto). De 63-jarige bestuurder krijgt een contract voor drie seizoenen.

FC Twente verkiest Van Leeuwen boven aarzelende Rutten

De voormalige journalist van onder meer Voetbal International was afgelopen seizoen technisch directeur bij Anorthosis Famagusta op Cyprus. Van Leeuwen beschouwt FC Twente nog altijd als 'een van de grootste clubs van Nederland', zegt hij in een verklaring op de clubwebsite. 'Ik realiseer me dat de club momenteel een zware periode doormaakt en dat de mogelijkheden beperkt zijn. In dit soort situaties is het eerst zaak om te overleven, vervolgens proberen te stabiliseren en daarna kun je weer denken aan uitbouwen. Die complexiteit beschouw ik als een geweldige uitdaging.'

FC Twente leek lange tijd te opteren voor een hernieuwde samenwerking op technisch gebied met Fred Rutten. De coach die de Enschedeërs in 2001 naar de bekerwinst leidde, aarzelde langdurig of hij nu, op 52-jarige leeftijd, het veld al moet inruilen voor een bureaufunctie. Na zijn tumultueuze vertrek bij Feyenoord was Rutten er bovendien niet happig op direct door te schakelen naar een energievretende functie bij het noodlijdende FC Twente.

Reputatie
De club verlegde daarna haar aandacht definitief naar Van Leeuwen, met wie in een eerder stadium al oriënterende gesprekken waren gevoerd. Van Leeuwen was tussen 2002 en 2008 eerst algemeen en later ook technisch directeur van AGOVV Apeldoorn. In 2008 werd hij hoofd scouting bij Vitesse, waar hij twee jaar later promoveerde tot technisch directeur. Die functie bekleedde Van Leeuwen tot 2013.

Het trackrecord dat hij in die periode van ruim tien jaar opbouwde, deed FC Twente bij de oud-journalist belanden. 'Van Leeuwen heeft de reputatie opgebouwd dat hij talent herkent', aldus voorzitter Aldo van der Laan tegen VI. 'Hij is degene die spelers als Dries Mertens, Nacer Chadli en Klaas-Jan Huntelaar naar AGOVV haalde. Wij denken dat hij de juiste man is om ons voetbalbedrijf aan te sturen.'

Van Leeuwen wordt in Enschede technisch manager, maar krijgt net als financieel manager Gerald van den Belt statutaire bevoegdheid. Zijn functie wordt belangrijk nu FC Twente de profscouting heeft wegbezuinigd en de speurtocht naar talent onderbrengt bij de technisch manager en de technische staf.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.