FC Twente thuis ongeslagen, Cambuur uit zonder zege

Reacties

● FC Twente is acht duels op rij ongeslagen in de Eredivisie (W5, G3). Het laatste verlies was op 26 oktober 2013, uit tegen ADO Den Haag (3-2).

FC Twente thuis ongeslagen, Cambuur uit zonder zege

● FC Twente is als enige Eredivisie-ploeg dit seizoen op eigen veld nog ongeslagen. Opvallend is wel dat de Tukkers thuis vijf keer gelijkspeelden, het vaakst van alle teams in de competitie.

● De Tukkers zijn met vorig seizoen meegerekend zelfs veertien wedstrijden op rij thuis ongeslagen (W8, G6).

● SC Cambuur won dit seizoen nog geen duel buiten Leeuwarden en is met drie punten de slechtst presterende uitploeg van de Eredivisie.

● Opvallend is dat SC Cambuur in 2014 zowel Go Ahead Eagles als SC Heerenveen versloeg; daarmee wonnen de Friezen voor het eerst dit seizoen twee duels op rij in de Eredivisie. Lukt het de ploeg ook te winnen in Enschede, dan is het de tweede keer in de clubgeschiedenis dat Cambuur drie keer achtereen op het hoogste niveau zegeviert.

FC Twente-spits Luc Castaignos.
FC Twente-spits Luc Castaignos.

● FC Twente-spits Luc Castaignos scoorde vijf keer in zijn laatste vijf duels. De aanvaller is de eerste Nederlander op de topscorerslijst in de Eredivisie met elf doelpunten. Tevens maakte Castaignos zes van die elf treffers binnen het vijfmetergebied.

● De meeste waardevolle speler van FC Twente is Dusan Tadic met acht goals (waarvan zeven penalty’s) en acht assists. Bij Cambuur is dat de momenteel geblesseerde Michiel Hemmen met zeven doelpunten en één assist.

● FC Twente is uit en thuis de laatste zeven duels met Cambuur ongeslagen. De Friezen wonnen alleen de eerste Eredivisie-confrontatie met de Enschedeërs op eigen veld: op 8 mei 1993 werd het in Leeuwarden 4-2, mede door een hattrick van Michel van Oostrum.

● Bij FC Twente komt 25 procent van de goals (44) voort uit een spelhervatting: zeven strafschoppen, twee hoekschoppen en twee vrije trappen.

● Ook met een duel minder (FC Groningen-uit werd in de twintigste speelronde afgelast) creëert FC Twente de meeste doelpogingen in de Eredivisie: 326. Dat is gemiddeld 17,16 doelkans per wedstrijd.

● SC Cambuur scoorde in zijn tien uitduels slechts vier keer, het laagste aantal van de Eredivisie. Verdedigend doet de club het uit beter met achttien tegentreffers na tien wedstrijden. Nog nooit incasseerden de Leeuwarders zo weinig doelpunten na twintig speelronden.

● FC Twente scoort nu al vijftien Eredivisie-duels op rij minimaal één keer. Overigens houden de Tukkers ook reeds tien wedstrijden achtereen niet de nul in de competitie.

● SC Cambuur staat voorlaatste in het VI-efficiency klassement:  21 goals op 183 doelpogingen geeft een laag rendement van 11,48 procent.

● Cambuur won deze jaargang reeds zes duels in de Eredivisie. Dat zijn er net zo veel als in het hele vorige seizoen op het hoogste niveau van de Leeuwarders (1999/2000). Destijds had de club na 34 duels 25 punten, nu na twintig wedstrijden 22 punten.

Samenstelling: Willem van Beeren

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.