FC Twente rukt op door zege bij Heerenveen

FC Twente heeft zaterdagavond op bezoek bij SC Heerenveen de eerste uitzege van het seizoen geboekt. Jerson Cabral maakte in de 89ste minuut de 1-2, waarna Hakim Ziyech zijn oude club ook nog pijn deed: 1-3. De Tukkers zorgen er daarmee ook voor dat de Friese zegereeks van drie duels op rij ten einde kwam.

De spelers van Twente betraden in Heerenveen het veld in een shirt met daarop een steunbetuiging aan Stefan Thesker. De verdediger is lang afwezig omdat bij hem operatief een tumor is verwijderd.

Marsman
Heerenveen begon voortvarend aan het duel. De ploeg van Foppe de Haan was 2016 nog begonnen met een dikke nederlaag tegen PEC Zwolle, maar won vervolgens van Willem II, Feyenoord en SC Cambuur. Na dertien minuten opende Henk Veerman de score namens de Friezen, maar de boomlange spits mocht daarbij Marsman bedanken. De goalie kwam uit, maar tuimelde over verdediger Bruno Uvini heen en legde de bal precies voor de voeten van de spits neer. Voor hem was het een koud kunstje om de score te openen (foto midden).

Na het openingsdoelpunt roken beide ploegen aan nog een doelpunt in het Abe Lenstra Stadion. Een treffer van Kenny Otigba werd afgekeurd vanwege buitenspel en Hakim Ziyech raakte de paal. Uiteindelijk was het Twente dat voor rust nog langszij kwam. Uit een vrije trap van Ziyech kopte Uvini  (op de foto boven rechts) de 1-1 op het scorebord.

Na rust kregen beide ploegen kansen, maar kreeg Twente naarmate het eindsignaal naderde steeds meer de overhand. Chinedu Ede en Ziyech vonden doelman Erwin Mulder op hun weg en aan de andere kant was Arber Zeneli gevaarlijk.

Ziyech
Uiteindelijk trok Twente aan het langste eind. Dat gebeurde tegen tien man van Heerenveen, omdat Joost van Aken voor een overtreding op Zakaria El Azzouzi zijn tweede gele kaart kreeg in de 69ste minuut. Vlak voor het verstrijken van de officiële speeltijd sloeg Twente toe. Cabral raakte de bal allesbehalve goed, maar zag zijn hobbelende inzet wel doel treffen: 1-2.

Ziyech bekroonde zijn sublieme wedstrijd door in de blessuretijd Mulder te omspelen en de eindstand op 1-3 te bepalen. De Twente-uitblinker, die fraai in stelling werd gebracht door Felipe Gutiérrez,  haalde na zijn twaalfde goal zijn gram met enkele gebaren richting de Friese aanhang. Overigens mocht Oskar Zawada na die goal nog zijn debuut maken. Maar toen de Poolse Twente-aanvaller twee seconden op het veld stond, werd er al afgefloten.

Door de eerste uitzege van dit seizoen gaat Twente over Willem II heen en is de ploeg van René Hake veertiende. Het verschil met Roda JC is bovendien nog maar twee punten. De formatie van Foppe de Haan blijft elfde.