FC Twente raakt belangrijke financieringsvorm kwijt

Reacties

Voor FC Twente valt een belangrijke inkomstenbron weg nu het financieren van spelers via private investeerders door de wereldvoetbalbond FIFA wordt verboden.

FC Twente raakt belangrijke financieringsvorm kwijt

De nieuwe regels gaan al in op 1 mei van dit jaar. Wat de FC Twente-spelers betreft is er niet direct een probleem. Oude contracten blijven geldig totdat deze zijn verlopen. Volgens FIFA secretaris-generaal Jérôme Valcke kunnen clubs nog tot 30 april nieuwe omstreden verbintenissen afsluiten, maar deze zijn nog maar beperkt houdbaar. ‘Ze zijn mogelijk maximaal een jaar geldig.’

FC Twente maakt gebruik van een privaat fonds dat aandelen kocht van transferrechten van voetballers, het zogeheten third party ownership. De op Malta geregistreerde firma Doyen nam belangen in Kyle Ebecilio (foto), Bilal Ould-Chikh, Dusan Tadic en Quincy Promes. Die laatste twee zijn inmiddels verkocht.

Transferrel
De FIFA wil niet langer dat derde partijen de markt regisseren. Vermoedelijk is de transferrel rond Neymar, waar 29 miljoen in rook opging, de bekende druppel geweest. De laatste jaren werden de spelersfondsen steeds belangrijker. Zij zijn gebaat bij zoveel mogelijk transfers. Aangezien de maatschappijen vaak zijn gelieerd aan machtige makelaars, nemen ze de volledige regie op de markt over. Volgens schattingen verdween in 2013 liefst 360 miljoen euro naar derde partijen.

Vooral voor bvo’s in Portugal is het verbod een zware klap. Daar is bijna geen speler in handen van clubs, maar veelal van investeringsfondsen en makelaars. FC Twente moet uiterlijk eind april de Doyen-contracten hebben geregistreerd in het zogenoemde Transfer Matching System van de FIFA. Daarin worden alle beschikbare gegevens van de mondiale markt opgeslagen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.