FC Twente met grootste moeite naar finale play-offs

FC Twente heeft de kans op een ticket voor de voorronden van de Europa League met de grootste moeite in leven gehouden. Na de 1-0 zege van donderdag moest het alle zeilen bijzetten om FC Groningen ook in de eigen Grolsch Veste van zich af te houden: 3-2.

FC Twente met grootste moeite naar finale play-offs

Twente won de drie laatste thuiswedstrijden in de Eredivisie met overtuigende cijfers van Roda JC Kerkrade (2-0), NEC (5-2) en PSV (3-1) en leek ook Groningen op de pijnbank te gaan leggen. Het elftal van trainer Robert Maaskant oogde tam in de beginfase, waardoor de Tukkers alle ruimte kregen om het tweeluik vroegtijdig te beslissen.

Dat leek ook te gebeuren toen Edson Braafheid van Stefan Magnasco alle ruimte kreeg om een afvallende bal op zijn slof te nemen. Het schot van Braafheid verdween loepzuiver in de korte hoek, waardoor Groningen-sluitpost Marco Bizot meteen moest capituleren bij het eerste schot op doel van Twente.

Eigen doelIn de wetenschap dat het twee doelpunten nodig had om uitschakeling te voorkomen, drong Groningen iets meer aan. Aanvankelijk kon het Twente nauwelijks in de problemen brengen, maar dat veranderde toen Braafheid een voorzet van Leandro Bacuna met zijn zwakkere rechterbeen in eigen doel schoot.

Drie minuten later moest Sander Boschker opnieuw vissen, toen de ten koste van David Texeira in de basis gestarte Filip Kostic gelegenheidsspits Andraz Kirm de diepte in stuurde met een gevoelvolle pass. Kirm kon de vergeefs uit zijn doel gekomen Boschker vrij eenvoudig uitspelen en de bal in het lege doel schieten. Na rust moest Groningen massaal achteruit om de jacht van Twente op de 2-2 te kunnen beteugelen. Maar ook toen de niet volledig fitte Nacer Chadli in de 62ste minuut in het veld was gekomen voor Tim Hölscher kon het elftal van coach Alfred Schreuder nauwelijks kansen creëren. Alleen Roberto Rosales dwong Bizot na een steekpass van Leroy Fer tot een redding.

Uiteindelijk kwam de bevrijdende treffer voor Twente er dan toch, toen Rasmus Bengtsson met een voorzet het hoofd van Felipe Gutiérrez (foto midden) vond. De Chileen, die donderdag al goed was voor de 0-1, kwam uit de rug van Magnasco lopen en knikte Twente zeven minuten voor tijd naar de finale van de play-offs, waarin het donderdag en zondag tegenover FC Utrecht of SC Heerenveen komt te staan. Chadli maakte in de extra tijd aan alle twijfel een einde door de 3-2 binnen te krullen.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen