FC Twente maakt achterstand goed na dramatisch begin

FC Twente heeft ook het tweede groepsduel in poule L van de Europa League niet winnend af kunnen sluiten. Op bezoek bij het Zweedse Helsingborgs IF leverden de Tukkers een dramatische eerste helft af, maar na rust werd tegen de moegestreden Zweden een 2-0 achterstand goedgemaakt: 2-2.

Trainer Steve McClaren had op Zweedse bodem een basisplaats voor de Belgische Manchester City-huurling Dedryck Boyata (op foto met Nikola Djurdic) ingeruimd. Hij verving Peter Wisgerhof, maar toonde nog allesbehalve een goed duo te vormen met collega-verdediger Douglas. Twente startte uitermate zwak, waardoor Djurdic in de zevende minuut de score kon openen. Na slecht uitverdedigen van Douglas en al even pover verdedigen kon de aanvaller van Helsingsborgs raak koppen.

Waar Twente bij twee grote kansen voor de thuisploeg goed weg kwam, kon de formatie van McClaren zonder sterk te spelen wel drie levensgrote kansen creëren. Boyata zag hoe zijn kopbal via de paal en het gezicht van sluitpost Pär Hansson uit het doel bleef. Daarna miste Felipe Gutiérrez (hij speelde ten faveure van Willem Janssen) in twee instanties en faalde Luc Castaignos oog in oog met Hansson.

Nog voor rust kreeg de Eredivisie-koploper de rekening gepresenteerd voor het onbenut laten van de mogelijkheden. Opnieuw zag de defensie, dit keer het optreden van doelman Nikolay Mihaylov incluis, er slecht uit. Djurdic kon met een simpele intikker de 2-0 laten aantekenen. Bij de Zweedse ploeg was Rachid Bouaouzan (ex-NEC en Sparta Rotterdam) in de eerste helft een van de gevaarlijkste spelers met zijn snelheid.

Na de onderbreking kwam Twente een stuk beter voor de dag. Nacer Chadli, aan Twente-zijde een van de weinige die wel zijn niveau haalde, bood Robbert Schilder een grote kans. De middenvelder moest lijdzaam toezien hoe zijn schot via de lat terug in het veld kwam. Na de aansluitingstreffer van invaller Rasmus Bengtsson (kopbal) - nota bene op vaderlandse bodem - leek het verzet van Helsingborgs al gebroken.

Twente kreeg nog volop kansen om de winst te pakken. Behalve de gelijkmaker van Douglas (kopbal) hadden Schilder en invaller Jerson Cabral kunnen scoren, maar faalden ze in kansrijke positie. Zodoende sleepte de thuisploeg een punt uit het vuur, hoewel geen van de elf spelers nog iets over had.

Door de remise heeft FC Twente na twee duels in Groep L twee punten. Hannover 96, dat twee weken geleden in Enschede met een 2-2 gelijkspel wegkwam, won in eigen huis van Levante. De Spanjaarden zijn tweede met drie punten. Twente is derde met een punt voorsprong op de opponent van vanavond. Foto: VI Images