FC Twente krijgt met zege op Het Kasteel teveel

FC Twente vond in het agressief spelende Sparta Rotterdam zijn gelijke. Een afstandschot van Theo Janssen bood de Enschedese formatie op Het Kasteel soelaas (1-2).

FC Twente had donderdag de zware UEFA Cup-wedstrijd tegen Olympique Marseille afgewerkt. Sparta Rotterdam besefte dat daar de kansen lagen om de Enschedese formatie te verslaan. Met een gezonde dosis agressie legde de ploeg van trainer Foeke Booy de opponenten het vuur na aan de schenen.

Niet alleen wekte de Rotterdamse felheid de irritatie van FC Twente, maar ook leverde het Sparta een overwicht en enkele halve kansen op. Zo kwam Joshua John net tekort bij een scherpe voorzet van Rydell Poepon, die zelf eerder was gestuit op de uitgekomen keeper Sander Boschker.

Na een half uur betaalde de instelling zich uit voor Sparta. Slobodan Rajkovic had zich in de ogen van scheidsrechter Serge Gumienny schuldig gemaakt aan het vasthouden van de mee opgekomen Sparta-verdediger Ruud Knol. Het slachtoffer liet vanaf elf meter Boschker kansloos.

De benutte strafschop was de verdiende gelijkmaker. De Kasteel-club was in de vierde minuut ongelukkig op achterstand gekomen nadat Sander van Gessel een voorzet van Eljero Elia achter zijn eigen doelman Cássio Ramos had gegleden.

Met het inbrengen van Cheikh Tioté en Youssouf Hersi bracht Twente-coach Steve McClaren in de tweede helft wijzigingen door die zijn ploeg beter in de wedstrijd brachten. Kansen voor Blaise N'Kufo en Elia onderstreepten de opleving van de Tukkers. Sparta-goalie Cássio redde bij beide dreigende acties knap, maar had in de laatste minuut geen antwoord op een hard afstandschot van Theo Janssen; 1-2.

FC Twente bleef met de onverwachte zege op gepaste afstand in het spoor van AZ. De Tukkers staan op negen punten van de Alkmaarse koploper. Sparta, dat zeker een punt had verdiend, zit met de dertiende plaats nog in de zorgen.