FC Twente komt met de schrik vrij tegen Zenit

Ondanks een fraaie uitgangspositie bereikte FC Twente bibberend de kwartfinale van de Europa League. Zenit Sint-Petersburg kwam na een productieve eerste helft één doelpunt tekort (2-0).

Luuk de Jong maakte in de heenwedstrijd in blessuretijd het feest van FC Twente compleet. Zijn tweede goal van de avond in Enschede bleek een week later van doorslaggevend belang na een zenuwslopende wedstrijd in Sint-Petersburg.

Met de geruststellende 3-0 voorsprong begon FC Twente goed aan de wedstrijd in Sint-Petersburg. Nacer Chadli verzuimde na een pass van Denny Landzaat al na vijf minuten de plaats bij de laatste acht in de Europa League veilig te stellen. De inzet van de aanvaller ging net voorlangs.

Gaandeweg de eerste helft moest FC Twente zich steeds meer bepreken tot het afstoppen van de Russische aanvallen. Hoewel van uitgespeelde kansen geen sprake was, viel de Enschedese defensie op door onzekerheid.

Zenit Sint-Petersburg kreeg in de inhaalrace na ruim een kwartier een steun in de rug. Roman Shirokov dook na een bekeken pass van Danny vrij op voor keeper Nikolay Mihaylov. De eerste inzet kwam nog op de paal, maar in tweede instantie schoot de aanvaller de bal wel in het doel van FC Twente.

Na ruim een half uur deelde Zenit de volgende tik uit. Aleksandr Kerzhakov profiteerde van de wanorde in de Enschedese defensie en tekende voor de 2-0. Gezien het spelbeeld was die stand terecht.

In de tweede helft had FC Twente de zaken beter op orde, al mocht het niet mopperen dat scheidsrechter Jonas Eriksson in een actie van Bart Buysse en een handsbal van Landzaat geen strafschop zag. Maar Zenit kon minder druk genereren op het doel van FC Twente, dat zich in de tegenaanval nadrukkelijker manifesteerde.

De Jong, Oguchi Onyewu en Chadli lieten na aan de onzekerheid een einde te maken. Zenit Sint-Petersburg deed nog vergeefse pogingen de uitschakeling te voorkomen, maar in de zenuwslopende slotfase bleef FC Twente relatief eenvoudig overeind met een plaats bij de laatste acht als resultaat. Foto: VI Images