FC Twente keert met punt terug uit Azerbeidzjan

Een Europees vervolg lonkt voor FC Twente na een weinig verheffende wedstrijd tegen het Azerbeidzjaanse FK Qarabag Agdam met wel een bemoedigend resultaat (0-0).

Leroy George had deze week in Voetbal International zijn FK Qarabag Agdam zeker een goede kans toegedicht om ten koste van FC Twente de Europa League te bereiken. 'Wij hoeven voor niemand bang te zijn', zei de voormalig aanvaller van FC Utrecht en NEC. 'Als we ons eigen spelletje kunnen spelen, kunnen we het FC Twente heel moeilijk maken.'

Dat bleek ook in de eerste helft. Op het beroerde veld in Baku moest FC Twente een afwachtende houding aannemen. FK Qarabag, waar George na minder dan een half uur al naar de kant ging, had het initiatief. Tot veel Azerbeidzjaanse kansen leidde het niet, zoals ook van de Tukkers aanvallend weinig werd vernomen.

Vijf minuten voor rust was er de grootste mogelijkheid van de eerste 45 minuten. Niet geheel onlogisch was die voor de thuisploeg. Nick Marsman voorkwam echter dat FC Twente met een kater de kleedkamer zou opzoeken. De doelman redde op een inzet van de doorgebroken invaller Vugar Nadirov, die knap was vrijgespeeld door Reynaldo.

In de tweede helft kroop FC Twente meer uit zijn schulp, waarmee de wedstrijd aan attractiviteit won. De ploeg van trainer Alfred Schreuder kon niet voorkomen dat Qarabag enkele keren gevaarlijk opdook voor het doel van Marsman, maar mocht wel meer dan voor rust aanspraak maken op een doelpunt.

Onder anderen Hakim Ziyech stelde Qarabag-doelman Ibrahim Sehic op de proef. De Bosnische doelman weerhield de Twente-spelmaker van een fraai debuut na zijn vertrek bij SC Heerenveen. Maar de 0-0 biedt voldoende perspectieven voor FC Twente om volgende week in de return een plaats in de Europa League veilig te stellen. En dat Ziyech dan ongetwijfeld ook beter ingespeeld is bij zijn nieuwe ploeg, is reden voor meer optimisme.