FC Twente en Ajax snakken naar overwinning in topper

"

FC Twente en Ajax snakken naar overwinning in topper

data-height="112" data-width="397" data-align="left" data-caption="

" src="http://www.vi.nl/upload/04834c86-3def-45ec-a292-50b776b50cad_image3921546854168534112.jpg" /> FC Twente en Ajax staan zaterdagavond (20.45 uur) in de Eredivisie voor de 47ste keer tegenover elkaar in Enschede. De balans slaat uit in het voordeel van de bezoekers, die 21 keer te sterk waren voor de Tukkers. Tien keer was er geen winnaar, terwijl de thuisclub vijftien keer won. Alfred Schreuder zal als doel hebben om oude tijden te laten herleven in Enschede. Nog niet zo heel lang geleden was de Grolsch Veste voor veel clubs een onneembare vesting. Met dominant, aanvallend voetbal met veel beweging vanuit het middenveld werd de tegenstander teruggedrongen.

Op het middenveld zal vanavond een belangrijke slag plaatsvinden. Twente-speler Leroy Fer zoekt na het afketsen van zijn transfer naar Everton nog naar zijn goede vorm en dat geldt ook voor Willem Janssen. Waar de Limburger vorig seizoen nog met zijn loopvermogen een belangrijke factor was, komt hij de laatste maanden minder nadrukkelijk in het spel voor.

Zij zullen vanavond de strijd moeten aangaan met de Deense enclave van Ajax. Christan Poulsen moet als verdedigende middenvelder zijn meerwaarde tonen, zowel bij balbezit als balverlies. De ervaren Deen blinkt echter sporadisch uit met geniale ingevingen in balbezit. De creativiteit wordt verlangd van Lasse Schone en Christian Eriksen.

Daarnaast heeft Siem de Jong al meerdere malen laten zien dat hij vanuit het middenveld voor gevaar kan zorgen in het aanvalsspel van de Amsterdammers. Vier spelers voor drie posities op het middenveld. Frank de Boer zal vanavond elke twijfel tegen willen gaan en met zijn sterkste basis beginnen. De slag op het middenveld kan weleens cruciaal worden voor het verloop van de wedstrijd én de competitie. Na een seizoen bij Internazionale keerde Luc Castaignos deze zomer terug in Nederland. De bij Feyenoord opgeleide aanvaller moest dit seizoen FC Twente van doelpunten voorzien. Daarnaast zou hij zich als schakel in het aanvalsspel van de Tukkers verder moeten ontwikkelen. Op beide vlakken heeft de spits nog allerminst kunnen overtuigen.

Castaignos kwam voor FC Twente alle competitieduels in actie en was daarin acht keer trefzeker. Toch maakt de speler nog altijd een weifelende indruk en is zijn bijdrage bij balbezit aan het spel van de Tukkers zeer teleurstellend. Onder Steve McClaren kreeg het talent het vertrouwen, maar dat betaalde hij slechts sporadisch terug met sterk spel. De vraag is of hij onder een nieuwe trainer zijn draai alsnog kan vinden.

Terwijl FC Twente worstelt met de vorm en zoekt naar een productieve speler, is aan de kant van Ajax ook nog geen sprake van een goaltjesdief. Bij de Amsterdammers is Siem de Jong clubtopscorer met acht doelpunten. In de afgelopen weken viel bovenal het gebrek aan aanvallende stootkracht op en dit kostte de ploeg kostbare punten tegen Roda JC en ADO Den Haag.

Met de herstelde Kolbeinn Sigthorsson hoopt Ajax in de belangrijke weken alsnog een doelpuntenmachine in huis te hebben. De IJslandse spits scoorde twee seizoenen geleden vijftien keer in 32 competitieduels voor AZ, maar kampt sinds zijn overgang naar Amsterdam met veel blessureleed en moet zijn waarde nog bewijzen. Afgelopen woensdag bleek eens te meer dat Ajax allerminst de beschikking heeft over een brede kern. Zonder sterkhouders als Christian Eriksen, Siem de Jong en Viktor Fischer mist de ploeg de klasse die nodig is om een tegenstander terug te dringen en kansen te creëren. Het was een harde les, met het mislopen van de bekerfinale tot gevolg.

Anderhalve week geleden werd er bij Ajax nog vol trots over drie fronten gesproken, inmiddels is de club alleen nog in de race om het kampioenschap. Vanavond kan een belangrijke tik worden uitgedeeld aan FC Twente. Bij winst groeit het gat met de concurrent uit Enschede tot liefst zeven punten en blijft PSV, dat thuis speelt tegen VVV-Venlo, in het vizier.

Bij FC Twente is eveneens alles op de competitie gericht. De Tukkers werden door FC Den Bosch te kijk gezet in het bekertoernooi en eindigden roemloos als laatste in de groep in de Europa League. Na het vertrek van Steve McClaren wordt op een ommekeer gehoopt. Na de achtste plek van vorig seizoen, werd er grondig geïnvesteerd in Enschede.

Dit seizoen zou de ploeg weer mee moeten spelen om de titel. Een doelstelling, die net zo goed in Amsterdam werd geformuleerd. Is PSV vanavond de lachende derde of deelt één van beide ploegen aan de ander een harde tik uit?

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen