FC Twente boekt ruime overwinning op Wisla Kraków

Ondanks een verrassende opening van Wisla Kraków boekte FC Twente zijn eerste zege in de Europa League. Marc Janko en Ola John waren in Enschede de blikvangers (4-1).

Trainer Robert Maaskant had naar eigen zeggen enkele ideetjes om met zijn Wisla Kraków FC Twente op eigen veld te verrassen. Maar op enkele oplevingen na kwam zijn Poolse ploeg er donderdag in Enschede niet aan te pas.

FC Twente, dat de Europa League begon met een 1-1 gelijkspel bij Fulham, was heer en meester. Vooral John maakte in de eerste helft de keuze van trainer Co Adriaanse voor hem waar. Zijn directe tegenstander Michael Lamey had zijn handen meer dan vol aan de aanvaller.

John leverde met twee assists ook een aanzienlijke bijdrage aan het wegwerken van een vroege tegenvaller. FC Twente keek namelijk na negen minuten tegen een verrassende achterstand aan. Dudu Biton kreeg van Douglas te veel ruimte en de Israëlische aanvaller benutte die met een knap afstandschot.

Ondanks de aanhoudende druk van FC Twente hield de voorsprong van Wisla Kraków een half uur stand. De Estse keeper Sergei Pareiko had in de 32ste minuut echter onvoldoende antwoord op de inzet van Luuk de Jong, die uit een vrije trap van John raakte kopte.

In de blessuretijd van de eerste helft stond John aan de basis van de 2-1 van FC Twente. Zijn voorzet met links werd door Marc Janko binnengeschoten. Daarmee revancheerde de Oostenrijker zich van twee gemiste kansen in de openingsfase. John was beide keren de aangever geweest.

Door de treffer van Janko kon FC Twente op de valreep met een verdiende voorsprong de kleedkamer opzoeken. Ondanks enkele Poolse speldenprikken liet de Enschedese ploeg er in de tweede helft geen twijfel over bestaan welke ploeg de zege toekwam.

In de 57ste minuut werd dat onderstreept door de 3-1 van Janko. De Oostenrijker nam een lange bal van Peter Wisgerhof knap mee met de borst en rondde gedecideerd af. Met zijn productie maakte de bekritiseerde spits zijn faam als goalgetter weer waar.

Emir Bajrami had zijn naam ook kunnen terugzien op het scorebord, ware het niet dat de lat hem twee keer dwarszat. Invaller Willem Janssen had meer succes. Tien minuten in het veld tekende hij voor de 4-1. Foto: VI Images