FC Transfervrij: oude bekenden gratis op te pikken

Reacties

De transfermarkt sloot maandagnacht zijn deuren en dus moeten clubs die zich willen versterken op zoek naar transfervrije spelers. Voetbal International deed een greep uit het aanbod en stelde een elftal samen: FC Transfervrij.

FC Transfervrij: oude bekenden gratis op te pikken

DOEL:

Nikolay Mihaylov
De Bulgaarse keeper zat één jaar bij Liverpool, voordat hij naar Nederland kwam. Van 2008 tot 2013 speelde hij vijf seizoenen voor FC Twente. Daarna vertrok hij naar Hellas Verona, maar daar kwam hij in een jaar tijd slechts één keer in actie. Ook bij het Turkse Mersin Idmanyurdu wist hij geen vaste basisplaats te veroveren. In december werd het contract van Mihaylov in Turkije ontbonden. De 27-jarige doelman solliciteerde in januari openlijk naar een terugkeer bij Twente, maar de Tukkers gaven aan met Nick Marsman, Sonny Stevens en Joël Drommel genoeg keepers in de gelederen te hebben.

VERDEDIGING:

Gill Swerts            
Met periodes bij Excelsior, Feyenoord, ADO Den Haag, Vitesse, AZ en NAC Breda heeft Swerts Eredivisie-ervaring genoeg. In de zomer vertrok de 33-jarige Belg naar Engeland voor een avontuur bij Notts County in de League Two, maar maandag werd zijn contract in goed overleg verscheurd, nadat eerder een transfer op het laatste moment was afgeketst. Met 238 Eredivisie-wedstrijden achter zijn naam is Swerts de meest ervaren Eredivisionist van FC Transfervrij.

Milano Koenders
De inmiddels dertigjarige Koenders speelde 180 Eredivisie-duels, waarvan de meeste voor NAC Breda en Heracles Almelo. Bij laatstgenoemde club liep zijn contract in de zomer af. Koenders wist sindsdien nog geen nieuwe club te vinden. De verdediger, die uitkomt voor het nationale elftal van Suriname, speelde tussen 2007 en 2009 twee seizoenen onder Louis van Gaal bij AZ. Koenders kan centraal achterin en op de backpositie uit de voeten.

Dwight Tiendalli
Tiendalli speelde in de Eredivisie bij FC Utrecht, Feyenoord en FC Twente voor hij in 2012 naar Swansea City vertrok. In zijn eerste seizoen in Wales kwam de back nog tot veertien competitieduels, daarna speelde hij steeds minder. Ook tijdens een huurperiode bij Middlesbrough wist hij geen indruk te maken, hij speelde slechts drie duels bij Boro. De dertigjarige Tiendalli, die twee interlands bij Oranje achter zijn naam heeft, is al sinds september transfervrij.

MIDDENVELD:

Tommy Oar
Na vijf seizoenen bij FC Utrecht vertrok Oar afgelopen zomer naar Ipswich Town. De 24-jarige Australiër kwam tot negen officiële duels bij de Engelsen, maar voelde zich nooit echt thuis. 'Ik vond het moeilijk me te settelen in Engeland', vertelde Oar. 'Heel spijtig', oordeelde zijn manager Mick McCarthy. 'We hadden hoge verwachtingen van hem, maar het is niet verstandig om iemand tegen elke prijs aan zijn contract te houden', aldus McCarthy over Oar, die al 28 keer voor het nationale elftal van Australië uitkwam en op het WK 2014 nog tegen Oranje speelde. Eind januari liet de middenvelder annex aanvaller zijn contract ontbinden.

Jeffrey Sarpong
Hij is nog steeds maar 27, maar toch heeft Sarpong al een heel rijtje clubs achter zijn naam staan. De middenvelder genoot zijn opleiding bij Ajax en speelde later bij NEC, Real Sociedad, NAC, Hércules Alicante en het afgelopen jaar bij Wellington Phoenix. Zijn contract bij de ploeg uit Nieuw-Zeeland werd zondag na een half seizoen alweer beëindigd en dus moet Sarpong op zoek naar een nieuwe club.

Demy de Zeeuw
De Zeeuw kon vorig seizoen niet voorkomen dat NAC Breda degradeerde uit de Eredivisie. De 32-jarige centrale middenvelder zit sindsdien zonder club. In 2010 speelde hij nog de halve finale van het WK in Zuid-Afrika. In 2011 maakte hij voor zes miljoen euro de overstap van Ajax naar Spartak Moskou. Hij speelde veertien duels in Rusland en werd een half jaar later verhuurd aan Anderlecht. Ook in België wist hij in anderhalf jaar tijd nooit een vaste basisplaats te bemachtigen. De Zeeuw trainde in juli mee bij Sheffield United, maar wist daar geen contract af te dwingen.

Maarten Martens
Van 2006 tot 2014 speelde Martens acht seizoenen voor AZ. De stijlvolle Belg vertrok vervolgens naar het PAOK Saloniki van trainer Huub Stevens. In Griekenland kwam Martens echter nauwelijks aan spelen toe en ook een huurperiode bij Cercle Brugge werd met elf optredens geen succes. PAOK kocht het contract van de door blessures geplaagde Martens in juli af. De 31-jarige aanvallende middenvelder zit sindsdien zonder club en zou zelfs overwegen te stoppen met profvoetbal.

AANVAL:

Ninos Gouriye
Kwam voor FC Twente, Heracles Almelo, ADO Den Haag en Excelsior uit in de Eredivisie en verdedigde afgelopen seizoen de kleuren van Astra Giurgiu in Roemenië. Dat was geen succes: de 25-jarige buitenspeler kwam niet verder dan vier optredens en liet zijn contract bij Astra ontbinden. Momenteel houdt Gouriye zijn conditie op peil bij Jong FC Twente, maar hij is nog steeds gratis op te pikken.

Michael Higdon
Kwam in 2013 als topscorer van Schotland naar NEC en schoot er in Nijmegen veertien in. De 32-jarige spits kon echter niet voorkomen dat NEC degradeerde en vertrok naar Sheffield United. Daar eiste hij in oktober 2014 een heldenrol op door in de slotfase van het League Cup-duel met Milton Keynes Dons twee keer te scoren en zijn club naar de volgende ronde te schieten. Saillant detail is dat MK Dons twee ronden eerder het Manchester United van Louis van Gaal met 4-0 naar huis had gestuurd. Het was één van de weinige hoogtepunten van Higdon bij Sheffield, die een jaar later aan Oldham Athletic werd verhuurd. Eenmaal terug bij Sheffield kwam de Schotse spits weinig aan spelen toe en werd zijn contract ontbonden.

Guyon Fernandez
Fernandez schoot Excelsior in 2010 naar de Eredivisie en speelde later bij Feyenoord, PEC Zwolle en NAC Breda. In de zomer vertrok de 29-jarige aanvaller naar het Australische Perth Glory. In zijn eerste seizoen bij die club bleef het echter bij acht optredens en twee treffers. Mede door aanhoudend blessureleed werd zijn contract in Perth in januari in goed overleg ontbonden.

Samenstelling: Lentin Goodijk

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.