FC Transfervrij: Eredivisie-spelers gratis af te halen

Reacties

De miljoenen zullen in januari rijkelijk vloeien, maar ook met een lege portemonnee is het goed toeven op de transfermarkt. VI stelt een team samen van gratis kwaliteitsspelers: FC Transfervrij.

FC Transfervrij: Eredivisie-spelers gratis af te halen

Doelman: David Meul
Met zijn 35 jaar geen doelman die je voor de lange termijn oppikt, maar Meul kan zeker nog van waarde zijn bij een club die in een keeperscrisis belandt. De 1.94 meter lange Belg was vorig seizoen reservedoelman van Willem II en had lang uitzicht op een nieuw contract, maar de Tilburgers vonden toch geen ruimte meer voor hem. Meul speelde vijf seizoenen bij Willem II en speelde daarvoor in ons land voor SC Cambuur en Fortuna Sittard.

Rechtsback: Dwight Tiendalli
Gold na zijn doorbraak bij FC Utrecht als een van de grootste verdedigende talenten van Nederland. Medio 2006 telde Feyenoord daarom twee miljoen euro voor hem neer. Slagen deed hij niet in Rotterdam, maar met FC Twente, Swansea City en Middlesbrough op zijn cv kan hij toch spreken van een mooie carrière. Een loopbaan die als een nachtkaars lijkt uit te gaan, want sinds het aflopen van zijn contract bij Swansea afgelopen seizoen zit de pas 31-jarige vleugelverdediger zonder club.

Dwight Tiendalli als Feyenoorder, met een tackle op Ajacied Leonardo.
Dwight Tiendalli als Feyenoorder, met een tackle op Ajacied Leonardo.

Centrumverdediger: Jan Wuytens
Nog zo'n speler wiens loopbaan verrassend snel op zijn einde lijkt te lopen. De Belg werkte zich bij Heracles Almelo en FC Utrecht op tot een van de betere mandekkers van de Eredivisie, waarna AZ hem in 2013 transfervrij inlijfde. Na een behoorlijk beginseizoen raakte Wuytens uit beeld in Alkmaar, gedurende afgelopen jaargang werd zijn contract ontbonden. Sindsdien werd het stil rond de 31-jarige verdediger uit Hasselt.

Centrumverdediger: Henk Dijkhuizen
Werd aan het einde van vorig seizoen getroffen door een zware knieblessure, een nachtmerrie voor elke speler met een aflopend contract. Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder, wat betekent dat Dijkhuizen (24) klaar zou moeten zijn voor een rentree op de velden. Wie durft het aan met de voormalige verdediger van Roda JC Kerkrade en Sparta Rotterdam?

Linksback: Abel Tamata
Pas 26 jaar oud en al bijna vergeten. Abel Tamata leek een prachtige carrière tegemoet te gaan toen hij in het seizoen 2010/11 zijn entree maakte in het eerste elftal van PSV. Tijdens een huurperiode bij Roda JC Kerkrade in het seizoen 2012/13 bevestigde hij zijn talent, maar die stijgende lijn heeft hij bepaald niet weten door te trekken. In 2015 stapte hij over naar FC Groningen, maar zijn verblijf kwam daar enkele maanden geleden tot een abrupt einde. Wie geeft het talent van weleer een herkansing? Clubs met interesse kunnen zich melden bij Ali B, zijn zwager en zaakwaarnemer.

Abel Tamata in het seizoen 2014/15 als PSV'er.
Abel Tamata in het seizoen 2014/15 als PSV'er.

Rechtshalf: Willie Overtoom
Nog zo'n speler die niet van zijn carrière gemaakt heeft wat daar enkele jaren geleden van verwacht werd. Hij scoorde bij Heracles Almelo tussen 2009 en 2013 aan de lopende band als aanvallende middenvelder. Het resulteerde in een mooie transfer naar AZ, maar in Alkmaar trok hij zijn sterke vorm uit Almelo niet door. In 2014 trok hij naar Zulte-Waregem, nadien vervolgde een avontuur bij Al-Shamal en sindsdien zit hij zonder club. Overtoom (30) traint nu al een tijdje mee bij Go Ahead Eagles, dus een rentree in de Eredivisie lijkt niet ver weg.

Linkshalf: Royston Drenthe
Van een megatransfer van Real Madrid, naar een vaste basisplaats in FC Transfervrij. Royston Drenthe is nog maar 29, maar is bijna om het half jaar op zoek naar een nieuwe club. Zijn laatste avontuur was bij Bani Yas in de Verenigde Arabische Emiraten. Inmiddels is de voormalige speler van Feyenoord, Real Madrid, Hércules Alicante, Everton, Alinaya, Reading, Sheffield Wednesday en Kayseri Erciyesspor op zoek naar een nieuwe uitdaging. Alweer. Wie waagt de gok?

Spelverdeler: Zakaria Labyad
Werd bij PSV gezien als een van de absolute pronkstukken van de jeugdopleiding. 'Hij is de status van talent al gepasseerd, hij is veel verder dan zijn leeftijdsgenoten', zei Fred Rutten in 2011 al. Labyad koos op twintigjarige leeftijd echter al voor de stap naar Sporting Lissabon, waar hij nooit wist door te breken. Na een succesvolle huurperiode van anderhalf jaar bij Vitesse kwam Labyad bij Fulham en Sporting nog maar zelden aan spelen toe. Het heeft er toe geleid dat de inmiddels 23-jarige aanvallende middenvelder met negentig Eredivisie-duels achter zijn naam een transfervrije status geniet.

Zakaria Labyad in betere tijden: juichend na een treffer in zijn laatste duel voor Vitesse.
Zakaria Labyad in betere tijden: juichend na een treffer in zijn laatste duel voor Vitesse.

Rechtsbuiten: Wesley Verhoek
Werkte zich aan het begin van deze eeuw bij ADO Den Haag op tot een van de beste buitenspelers van de Eredivisie. Een assistmachine met een gouden rechtervoet. FC Twente won in 2011 de strijd om zijn handtekening, maar in Enschede maakte hij de verwachtingen niet waar. Bij Feyenoord volgde een tweede kans in de Eredivisie-top, maar ook daar kwam de aanvaller niet uit de verf. In 2015 probeerde hij het vervolgens nog bij Go Ahead Eagles, waarna hij na een avontuur in India buiten beeld raakte. Is voor Verhoek (30) het moment voor een terugkeer op het Haagse nest gekomen?

Spits: Guyon Fernandez
Haalde voor Excelsior dubbele cijfers in de Eredivisie. Dat leverde hem sportieve promotie op in de vorm van een transfer naar Feyenoord, waar hij als counterspits een behoorlijk seizoen 2011/12 kende. Die lijn trok hij het seizoen daarop niet door, waarna hij naar PEC Zwolle trok en daar nogmaals zien bij een kleinere Eredivisie-club de barrière van tien doelpunten te kunnen slechten. Vervolgens is de spits uit Den Haag toch uit beeld verdwenen. Via NAC Breda en Perth Glory kwam hij in de tweede helft van vorig seizoen terecht bij het Oekraïense Stal Dniprodzerzhynsk. Sindsdien is van Fernandez (30) op voetballend gebied niets meer vernomen.

Linksbuiten: Derk Boerrigter
Bij Celtic ging een half jaar geleden de vlag uit toen het contract van Boerrigter werd ontbonden. De linksbuiten kwam in 2013 als grote naam over van Ajax, maar kwam in Glasgow totaal niet uit de verf. Hij werd gekweld door blessureleed, maar hem werd ook verweten meer met randzaken bezig te zijn dan met voetballen zelf. Zo fungeerde hij tijdens zijn revalidatie van een knie-operatie ook als model voor een Brits riemenmerk. Zijn laatste wedstrijdminuten maakte hij in augustus 2014, maar met zijn dertig jaar kan Boerrigter toch nog niet volledig versleten zijn?

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.