FC Oss stunt tegen Go Ahead, Sparta nieuwe koploper

FC Oss was voor de veertiende speelronde van de Jupiler League hekkensluiter, maar zorgde dankzij Istvan Bakx (foto) en Fatih Kamaçi voor een stunt tegen koploper Go Ahead Eagles. Sparta Rotterdam profiteerde optimaal van de misstap van de Deventenaren.

FC Oss - Go Ahead Eagles 3-0
FC Oss vond zichzelf na twaalf wedstrijden terug op de roemloze negentiende en laatste plaats in de Jupiler League. Met acht nederlagen, twee gelijke spelen en twee zeges bevond de ploeg zich in een diep dal voorafgaand aan het duel met koploper Go Ahead Eagles.

Daar was vrij weinig van te zien in Oss, waar de thuisploeg na een wat twijfelende start de Deventenaren op de knieën dwong. Na een klein half uur was het Kamaçi die de openingstreffer binnenschoot. De Turkse Nederlander werd met een gevoelige lob van collega-middenvelder Bakx vrij voor het doel van Theo Zwarthoed gezet en bleef ijzig koel. De Ossenaren liepen in de eerste minuten na rust weg van de bezoekers.

Bakx tekende een minuut na de hervatting voor de 2-0, waarna de Zeeuw vijf minuten later Kamaçi op vrijwel identieke wijze als bij de eerste goal van de avond in staat stelde te scoren. Hij verzilverde de subtiele steekpass van Bakx - die kort voor het laatste fluitsignaal een publiekswissel kreeg - voor de tweede keer deze vrijdagavond en tekende daarmee voor de eindstand.

Fortuna Sittard - Sparta Rotterdam 1-4
Sparta Rotterdam kon door de verliespartij van koploper Go Ahead profiteren als het zou winnen van Fortuna Sittard. Daar slaagde de Kasteelclub in, al kwamen de Rotterdammers in Limburg pas vlak voor rust op gang. Paco van Moorsel knikte na 36 minuten de 0-1 binnen, waarna een door richting veranderd schot van spits Roland Bergkamp de bezoekers op een wat ruimere voorsprong kon bogen in de tweede helft.

In die tweede helft liep het keurkorps van trainer Alex Pastoor verder uit. Loris Brogno liet de 0-3 aantekenen, waarna Thomas Verhaar met zijn negende treffer van dit seizoen het hoogtepunt van de avond verzorgde. De 27-jarige aanvaller werd aan de linkerkant van het doel van keeper Ferhat Kaya vrijgespeeld. Verhaar liet de goalie kansloos met een magistrale lob en was met de 4-0 mede verantwoordelijk voor het feit dat Sparta - ondanks een tegendoelpunt van Ferry de Regt - de koppositie overnam.

NAC Breda - FC Den Bosch 3-0
NAC-aanvaller Sjoerd Ars was de gevierde en tegelijkertijd meest bekritiseerde man van het veld in de Brabantse derby. De spits tikte voor de thuisploeg na ruim een kwartier op aangeven van Joey Suk de openingstreffer binnen en verzorgde de assist bij de 2-0 van Suk. Daarmee zette hij de Bredanaars in een zetel in het Rat Verlegh stadion. Maar die marge van twee doelpunten was voor Ars iets té comfortabel.

NAC Breda-aanvaller Sjoerd Ars was met twee goals en een assist de gevierde man in het Rat Verlegh stadion, maar werd ook bekritiseerd om een gemiste strafschop. Zijn Panenka zeilde over het doel.

De 31-jarige spits mocht in de 61ste minuut vanaf elf meter aanleggen voor zijn tweede van de avond, maar zijn poging om die tegen het net te doen ploffen met een Panenka bleek geen succesvolle. De inzet van Ars zeilde over het doel, waardoor de marge twee bleef. Hij poetste zijn misser een kwartier voor tijd nog weg met een doeltreffende poging - zijn tiende van het seizoen alweer - en daarmee tekende hij voor de eindstand. Door de overwinning komt NAC op 24 punten, goed voor een zesde plaats.

FC Volendam - RKC Waalwijk 3-0
De Volendammers hadden in eigen huis weinig moeite met de Brabantse bezoekers. Al na acht minuten lag de 1-0 in het net van de Waalwijkers, waarna Soufiane Laghmouchi de marge direct na rust vergrootte. Hilal Ben Moussa verzorgde in de 88ste minuut het slotakkoord, waardoor FC Volendam op 26 punten uit dertien wedstrijden komt. Dat puntentotaal is goed voor de derde plaats, op drie punten achterstand van Sparta.

VVV-Venlo - FC Eindhoven 1-0
FC Eindhoven deelde de tweede plaats op de ranglijst met Sparta, maar liet de kans om eveneens het puntenverlies van Go Ahead af te straffen liggen. De Brabanders gingen op bezoek bij VVV-Venlo zelfs onderuit, dankzij een eigen goal van Milan Massop. Daardoor kijken de Eindhovenaren aan tegen een achterstand van drie punten op de kersverse lijstaanvoerder.