FC Oss klopt hoogvlieger, smadelijk verlies FC Volendam

FC Oss heeft in eigen huis knap en afgetekend gewonnen van het goed presterende FC Eindhoven: 3-0. FC Volendam miste thuis tegen Almere City FC de kans om voor even aan kop te komen.

FC Oss – FC Eindhoven 3-0
FC Eindhoven verloor tot vrijdagavond alleen op bezoek bij degradanten NEC Nijmegen (eerste wedstrijd) en Roda JC Kerkrade (derde wedstrijd) en zette de laatste zes duels bovendien in winst om. De zevende overwinning op rij had een clubrecord betekend, maar op bezoek bij provinciegenoot FC Oss – dat het met een zevende plaats prima doet – kwam aan die fraaie reeks een einde.

De openingsfase was ontegenzeggelijk voor FC Eindhoven. Na een paar knappe reddingen van de Osse keeper Luuk Koopmans schoot Johnatan Opoku de gastheren met een fraaie volley echter plotseling op 1-0. Dat die stand kort na de pauze nog steeds op het bord stond, mocht Joey Sleegers zich aanrekenen. De Feyenoord-huurling kreeg een niet te missen kans, maar ramde de bal van dichtbij hoog over.

De ploeg van Jean-Paul de Jong kreeg daar na een uurtje spelen de rekening voor gepresenteerd. Kevin van Veen was er als de kippen bij om een voorzet van Istvan Bakx binnen te koppen. Het was alweer het achtste doelpunt van de nota bene in Eindhoven geboren topscorer van de Jupiler League, waarna invaller Renan Zanelli er met zijn eerste balcontact zelfs 3-0 van maakte.

FC Volendam – Almere City FC 2-3
FC Volendam zou bij een overwinning de koppositie in ieder geval tot zondag hebben overgenomen van NEC, maar slaagde totaal niet in die opzet. Het had tegen het bescheiden presterende Almere City bijna veertig minuten nodig om de ban te breken. Toen was het spits Henk Veerman die alweer zijn vijfde treffer van het seizoen liet aantekenen. Hij controleerde een mooie pass van Lo Fo Sang knap en schoot 1-0 tegen de touwen.

Na de pauze zakte de ploeg van Hans de Koning vervolgens door de hoeven. Volendam wist zich dankzij Kevin Brands nog te herstellen van de 1-1 van Jason Oost, maar dankzij doelpunten van Sander Keller en uitgerekend ex-Volendammer Paul Quasten keerden de bezoekers met de drie punten huiswaarts.

Helmond Sport – Jong Ajax 2-2
Jong Ajax kende in Ruben Ligeon, Mike van der Hoorn en Lerin Duarte de enige versterkingen vanuit de A-selectie, maar was desondanks vele malen beter dan de Brabanders. Op aangeven van Duarte tekende Sheraldo Becker na 24 minuten dan ook voor 0-1, waarna hij even later de kans op 0-2 liet liggen: hij trof de lat. Omdat ook Riechedly Bazoer het aluminium (de paal) raakte, was 0-1 de ruststand.

De Amsterdamse talenten zetten in de tweede helft vervolgens de 1-1 van Stanley Elbers (penalty, na een overtreding van keeper Peter Leeuwenburgh) recht; Richairo Zivkovic tekende met een fraai hakballetje al vlug voor 1-2. Uiteindelijk bezorgde Oumar Diouck zijn werkgever tóch nog een puntje.

RKC Waalwijk – Telstar 2-0
Op het Waalwijkse veld waar vorig seizoen onder meer Vitesse, Feyenoord en PSV nog hun Waterloo vonden, wandelden de veredelde amateurs van Achilles'29 eind vorige maand doodleuk met een 4-0 overwinning van het veld. Tijden zijn veranderd voor RKC, dat door de overwinning op Telstar de rode lantaarn in de Jupiler League overdoet aan Fortuna Sittard.

De pas tweede RKC-overwinning van het seizoen kwam voor de pauze tot stand. De talentvolle Alvin Fortes hielp zijn ploeg aan een voorsprong, die op slag van rust werd verdubbeld door Malcolm Esajas. Daar bleef het bij, waardoor de Waalwijkers voorlopig geen hekkensluiter meer zijn.