FC Groningen schrijft historie met winst KNVB-beker

Reacties

FC Groningen heeft zondagavond voor het eerst in zijn historie de KNVB-beker gewonnen. De Groningers waren in De Kuip dankzij twee goals van Albert Rusnák met 2-0 te sterk voor bekerhouder PEC Zwolle.

FC Groningen schrijft historie met winst KNVB-beker

Rusnák opende de score in de 65ste minuut met een van richting veranderd schot en zorgde tien minuten later voor de beslissing met een prachtige knal. Door de bekerwinst is Groningen verzekerd van een plek in de groepsfase van de Europa League en bijna tweeënhalf miljoen euro startgeld.

Groningen begon véél gretiger aan de finale. Niet gek, want terwijl PEC het afgelopen jaar twee prijzen won (Johan Cruijff Schaal en de KNVB-beker) was het duel in De Kuip voor Groningen de kans om de eerste trofee in de clubhistorie te pakken. De mannen van trainer Erwin van de Looi begonnen zó fel dat zij al bijna al in de eerste minuut de score openden. Joost Broerse voorkwam een razendsnelle goal van Michael de Leeuw. De daaropvolgende corner liep voor PEC ook op het nippertje goed af en even later was Tjaronn Chery gevaarlijk.

Loutering
Waar Groningen de honger had, bezat PEC de loutering van de twee recent gespeelde én gewonnen finales. Daardoor gesterkt herpakten de Zwollenaren zich van het moeizame begin. Joost Broerse (schot) en Tomás Necid (kopbal) namen het doel van Sergio Padt onder vuur.

Albert Rusnák was bij FC Groningen met twee treffers de gevierde man.
Albert Rusnák was bij FC Groningen met twee treffers de gevierde man.

Toch bleef Groningen de gevaarlijkste partij, vooral doordat het met Mimoun Mahi, Chery en Rusnák meer individuele klasse heeft dan PEC. Vooral met Chery hadden de Zwollenaren het heel lastig. De Groningse smaakmaker liet zo nu en dan echter na zijn hoogstandjes een goed vervolg te geven. Daardoor gingen PEC en Groningen met een 0-0 stand pauzeren.

Ook de tweede helft begon met een enorme kans voor Groningen. PEC-keeper Warner Hahn voorkwam met zijn benen een treffer van De Leeuw, terwijl Padt even later een schot Ryan Thomas uit de kruising ranselde.

Vreugde
Groningen was net als vóór de pauze de dominante ploeg in Rotterdam. De 1-0 in de 65ste minuut van Rusnák was dan ook verdiend, maar kwam wel met enig fortuin tot stand. De Slowaak trof namelijk doel met een door Broerse van richting veranderd schot. De vreugde in het Groningse vak was er niet minder om; door de groen-witte vreugde-uitbarsting schudde De Kuip op haar grondvesten.

Tien minuten later werd het fundament van het stadion weer op de proef gesteld door de Groningse afvaardiging. Na een puntgave voorzet van invaller Jarchinio Antonia schoot Rusnák in één keer de 2-0 tegen de touwen.

Daarna kon het niet meer mis voor Groningen, ondanks een Zwols slotoffensiefje. De club heeft daarmee voor het eerst in zijn bestaan een hoofdprijs gewonnen. Het is een prijs waar de Groningers nog lang plezier aan zullen beleven, want minimaal tot aan de winterstop van het seizoen 2015/16 is er Europees voetbal te zien in de Euroborg.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.