FC Groningen poetst bliksemstart SC Cambuur weg

SC Cambuur heeft de eerste zege door de vingers laten glippen. Een punt was de beloning voor FC Groningen voor het herstel na de dramatische start in Leeuwarden (2-2).

Een ongekende weelde, zo kon de stand na minder dan een kwartier voor SC Cambuur worden aangemerkt. De Friese formatie had immers tot deze zondag dit seizoen nog niet gewonnen en op eigen veld slechts drie keer gescoord. En toch stond er een 2-0 op het scorebord dankzij Martijn Barto.

De spits brak al in de negende minuut de ban. FC Groningen claimde terecht maar tevergeefs hands in de aanloop naar de 1-0 van Barto. Vier minuten later moesten de gasten meer naar zichzelf kijken, met Etiënne Reijnen als grootste zondaar. De verdediger, vorig jaar nog actief in Leeuwarden, kon niet voorkomen dat Barto 2-0 maakte (foto midden).

In de 56ste minuut dacht Barto helemaal de held te worden van Cambuur. De spits leefde even in de veronderstelling dat hij zijn derde van de middag had gemaakt, maar dit keer was scheidsrechter Serdar Gözübüyük wel de spelbreker. Wegens buitenspel ging het feestje niet door, en kreeg SC Cambuur koud bekomen van deze tegenvaller aan de andere kant een gevoelige tik.

Want FC Groningen had zich vroeg in de tweede helft al gerevancheerd voor de dramatische eerste helft. Johan Kappelhof had de defensieve kwetsbaarheid van Cambuur onderstreept met een rake kopbal. In de 58ste minuut volgde de gelijkmaker van Jesper Drost, die van afstand de 2-2 aantekende.

Beide ploegen hadden daarna de kansen de wedstrijd in hun voordeel te beslechten. Zo mocht Jarchinio Antonia na ruim een uur alleen op Cambuur-doelman Leonard Nienhuis af na pijnlijk balverlies achterin, zonder dat het leidde tot een doelpunt voor FC Groningen. Marvin Peerman kopte namens de thuisclub tot twee keer toe geheel vrijstaand over bij de tweede paal.

In de slotfase ontsnapte Cambuur aan een bizarre tegengoal. Een verre trap van FC Groningen–doelman Sergio Padt stuiterde net naast het Friese doel. Mede daardoor blijft Cambuur wachten op de eerste zege en met zeven punten zeventiende in de Eredivisie. FC Groningen (achtste) schiet ook weinig op met de remise.