FC Groningen naar play-offs, Vitesse uitgespeeld

FC Groningen heeft zich met een zege op Heracles Almelo (2-1) verzekerd van deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Vitesse greep naast het ticket voor de barragewedstrijden door gelijk te spelen tegen FC Twente, terwijl ook ADO Den Haag en SC Heerenveen elkaar in evenwicht hielden.

FC Groningen - Heracles Almelo 2-1
FC Groningen had aan een zege genoeg om deelname aan de play-offs veilig te stellen en greep die overwinning in eigen huis door nummer zes Heracles Almelo zakelijk met 2-1 te verslaan. Aanvoerder Rasmus Lindgren nam de noorderlingen in Stadion Euroborg op sleeptouw.

De Zweed, die na dit seizoen vertrekt, opende de score in de 53ste minuut door een voorzet van linksback Lorenzo Burnet binnen te tikken en verdubbelde de marge ruim tien minuten later met zijn tweede van de middag. Iliass Bel Hassani bezorgde de bezoekers uit Almelo in de zeventigste minuut nog wel de aansluitingstreffer, maar Heracles kon een nederlaag niet meer afwenden. Door die broodnodige zege eindigt Groningen op de zevende plaats en is de equipe van de vertrekkende hoofdcoach Erwin van de Looi verzekerd van deelname aan de play-offs.

FC Twente - Vitesse 2-2
De Arnhemmers mochten nog hopen op deelname aan die barragewedstrijden, maar dan moest er in Enschede wel gewonnen worden van het al uitgespeelde FC Twente (dertiende op de ranglijst). Vitesse schoot uit de startblokken en werd in de derde minuut in het zadel geholpen door een eigen doelpunt van Twente-verdediger Bruno Uvini. Zakaria El Azzouzi trok de stand na een klein half uur echter alweer gelijk met een schitterend schot van afstand, waarmee hij doelman Eloy Room kansloos liet.

Vitesse mocht twee keer juichen tegen FC Twente, maar dat bleek niet genoeg voor een zege: 2-2.

Vitesse kwam in de 61ste minuut opnieuw op voorsprong, door een doelpunt van de negentienjarige Yuning Zhang, die zijn basisdebuut daarmee opluisterde met zijn tweede competitietreffer van dit seizoen. Maar wederom keerde FC Twente terug van een achterstand, dit keer al na vijf minuten en door een goal van Chinedu Ede: 2-2. Dat bleek voor Vitesse - dat kon profiteren van de nederlaag van PEC Zwolle - niet genoeg, want de Arnhemmers eindigen op de negende plaats.

ADO Den Haag - SC Heerenveen 1-1
Het duel in het Kyocera Stadion ging om des keizers baard, want zowel ADO (elfde) als Heerenveen (twaalfde) hoefde voor aanvang van de laatste speelronde nergens meer voor te vrezen en hoefde ook nergens meer op te hopen. Voor de spitsen Mike Havenaar en Mitchell Te Vrede was het nog wel een laatste mogelijkheid om het seizoenstotaal wat verder op te krikken.

Dat deden beide heren dan ook. De Nederlandse Japanner benutte een door hemzelf verdiende strafschop in de 31ste minuut, Te Vrede bracht de Friezen langszij in de 51ste minuut door een voorzet van Luciano Slagveer binnen te schieten. Havenaar eindigt daardoor op zestien competitietreffers, de van Feyenoord overgekomen aanvalsleider van Heerenveen op tien Eredivisie-goals. Voor interim-trainer en clubicoon Foppe de Haan betekende het 1-1 gelijkspel zijn afscheid van SC Heerenveen, waar hij tusen 1992 en 2004 al werkzaam was als hoofdcoach.