FC Groningen legt ook AZ over de knie in Euroborg

FC Groningen heeft zijn zegereeks op eigen veld zondagmiddag een vervolg gegeven in de thuiswedstrijd tegen AZ. De ploeg van trainer Pieter Huistra versloeg de Alkmaarders in een gelijkopgaand en boeiend duel met 2-0 en boekte zijn negende thuiszege op rij.

De zege van FC Groningen kreeg al vroeg in de eerste helft vorm. Nadat Andreas Granqvist in de achtste minuut een grote kopkans onbenut liet, was het drie minuten later wel raak. Op aangeven van Dusan Tadic schoot Tim Matavz van dichtbij raak: 1-0.

Voor Matavz was dat alweer zijn negende competitietreffer van dit seizoen. Opvallend is dat liefst zes treffers van de Sloveense aanvaller werden voorbereid door linkervleugelspeler Tadic. Beide ploegen kregen in de eerste helft nog aardige kansen: zo zag Graziano Pellè zijn schot nipt naast de paal belanden en was AZ-doelman Romero een sta in de weg voor Matavz.

In de tweede helft was Brett Holman al snel dicht bij de gelijkmaker voor AZ. De Australische international zag zijn diagonale schot vanaf rechts echter tegen de lat belanden. Veel dichter bij de gelijkmaker kwamen de Alkmaarders niet, terwijl ook FC Groningen niet meer in staat was grote kansen te creëren.

Toch kwam FC Groningen in de laatste twintig minuten stevig onder druk te staan, want AZ maakte nadrukkelijk jacht op de verdiende gelijkmaker. De Zweed Rasmus Elm was een kwartier voor tijd nog het dichtst bij een doelpunt, maar zag zijn afstandschot worden gekeerd door Luciano.

FC Groningen beëindigde het duel met AZ met tien man nadat Tim Sparv van scheidsrechter Kevin Blom de rode kaart kreeg. De Fin raakte tegenstander Rasmus Elm met een harde tackle vol op de rechterenkel. Elm kon de wedstrijd niet uitspelen en werd noodgedwongen vervangen door Kolbeinn Sigthórsson.

In de slotfase moest ook AZ met tien man verder. Verdediger Hectór Moreno werd met een rode kaart bestraft na het geven van een knietje tegen Tadic. Diep in blessuretijd stelde Matavz de zege voor de thuisclub veilig door uit een zeldzame uitbraak de bal over Romero te wippen: 2-0.

FC Groningen staat na de zege op AZ op slechts twee punten van koploper PSV. AZ, dat voor het eerst dit Eredivisieseizoen niet tot scoren kwam, leed na zes competitieduels zonder verlies (vier zeges, twee gelijke spelen) zijn eerste nederlaag sinds 27 oktober. Foto: VI Images