FC Groningen herstelt zich tegen FC Twente van valse start

FC Groningen blijft in de race om de KNVB-beker te prolongeren. Na een zwakke start was een sterk kwartier na rust voldoende om een achterstand tegen FC Twente ongedaan te maken: 2-1.

Twente had het volledig aan zichzelf te wijten dat het in stadion Euroborg niet tot de eerste zege van het seizoen kwam. Hoewel trainer Erwin van de Looi zijn ploeg na de zware Europese week van nieuw elan probeerde te voorzien door Bryan Linssen, Rasmus Lindgren en Simon Tibbling aan de kant te houden ten faveure van Jarchinio Antonia, Etiënne Reijnen en Tom Hiariej, startte de bekerwinnaar futloos aan het verdedigen van zijn titel.

Dat resulteerde na 21 minuten in de openingsgoal. Hidde ter Avest maakte via Reijnen zijn eerste doelpunt ooit in dienst van Twente, nadat Hiariej hem uit het oog was verloren. Dat het bij de treffer van de rechtsback bleef, mocht Twente zichzelf verwijten. Vóór de 0-1 haalden Jerson Cabral en de later geblesseerd uitgevallen Micheal Olaitan al ongevaarlijk uit, terwijl Sergio Padt bij afstandsschoten van Hakim Ziyech en een kopbal van Bruno Uvini moeizaam redding bracht.

Hidde ter Avest (rechts) viert zijn enigszins gelukkige openingsgoal met collega-verdediger Peet Bijen, die met een één-twee de assist verzorgde.

Dé kans om een plek in de derde ronde veilig te stellen kwam na rust. Jari Oosterwijk, ingevallen voor Olaitan, verzuimde een prachtige aanval te bekronen met zijn eerste officiële goal. De twintigjarige spits raakte in kansrijke positie de paal, terwijl hij had moeten scoren. Kort daarna kreeg Twente daarvoor de rekening gepresenteerd, toen Bryan Linssen wél scoorde. De na rust net samen met Tibbling ingevallen vleugelspits kopte een voorzet van Hans Hateboer achter Joël Drommel.

Dat Linssen zijn derde doelpunt van het seizoen maakte betekende de kentering in de wedstrijd, want zeven minuten later kopte ook Hedwiges Maduro (foto boven in duel met Cabral) raak op aangeven van Albert Rusnák. En dat had er tot de gelijkmaker van Linssen eigenlijk nauwelijks ingezeten. Zichtbaar vermoeid doordat het de vierde wedstrijd in anderhalve week tijd moest spelen, had Groningen immers pas na een half uur het eerste schot op doel gelost (Danny Hoesen).

Toch had De Trots van het Noorden al eerder op gelijke hoogte kunnen komen, toen Michael de Leeuw vlak voor rust met links hoog over schoot. Na de 2-1 miste ook Linssen, afgelopen zondag tegen AZ (2-0) ook al trefzeker, nog een dot van een kans en werd een goal van Mimoun Mahi afgekeurd wegens buitenspel. Twente mocht daarom blijven hopen, maar kwam behoudens een kopbal van Felipe Gutiérrez in het zijnet niet meer in de buurt van de gelijkmaker, waardoor Groningen op drie fronten actief blijft en de halvefinalist van vorig seizoen alweer is uitgebekerd.