FC Groningen heer en meester in Abe Lenstra Stadion

FC Groningen heeft zondagmiddag op overtuigende wijze de Derby van het Noorden voor zich beslist. De ploeg van trainer Pieter Huistra was lange tijd heer en meester tegen SC Heerenveen en verliet het Abe Lenstra Stadion verdiend met drie punten (1-4).

FC Groningen legde de basis voor de ruime uitzege in het eerste kwart van de wedstrijd. Na 25 minuten hadden de bezoekers via Johan Ivens en Tim Matavz al genadeloos toegeslagen. Ivens opende de score in de dertiende minuut door een corner van Dusan Tadic knap met het hoofd te verzilveren.

Twaalf minuten later werd Matavz door Thomas Enevoldsen de diepte in gestuurd. Oog in oog met doelman Kevin Stuhr-Ellegaard bleef de Sloveense aanvaller koel en vergrootte hij de marge met een diagonaal schot naar twee. Het was voor Matavz, die in de nadrukkelijke belangstelling staat van Napolil, zijn twaalfde competitiedoelpunt van dit seizoen.

Ruim tien minuten na rust leek FC Groningen het duel met Heerenveen al definitief te hebben beslist toen Tadic de 0-3 op het scorebord schoot uit een directe vrije trap.

Bij het ingaan van de laatste twintig minuten van de wedstrijd had SC Heerenveen een kleine opleving die resulteerde in de 1-3 van de Serviër Filip Djuricic. Nauwelijks een minuut later had Bas Dost (al in de dertigste minuut ingevallen voor Michal Svec) een grote kans op de aansluitingstreffers, maar de door Ajax en Feyenoord begeerde spits stifte de bal tegen de paal.

Daarna herstelde Groningen zich van een mindere fase en had het zelfs kansen op een vierde goal. Die leek er vijf minuten vóór tijd te komen toen Matavz vanaf de middenlijn een vrije doortocht richting Stuhr-Ellegaard kreeg. Heerenveen-verdediger Arnold Kruiswijk ging in de achtervolging en weerhield de Sloveen met een tackle van achteren van een scoringskans. Die actie leverde hem terecht een rode kaart op.

In blessuretijd vergrootte Tadic de marge met zijn tweede treffer van de middag nog naar drie goals met een fraai schot vanaf de rand van het strafschopgebied. Het leverde de formatie van Huistra de grootste uitzege van dit Eredivisieseizoen op.

FC Groningen, dat in zijn zeventiende uitwedstrijd in Heerenveen pas zijn derde Eredivisiezege boekte, blijft door de overwinning vierde op zes punten achterstand van koploper PSV. Voor Heerenveen kwam er een einde aan een reeks van negen thuisduels zonder nederlaag.