FC Groningen heeft de opvolger van Chery al lang in huis

Reacties

Met de verkoop van Tjaronn Chery aan Queens Park Rangers raakt FC Groningen zijn sterspeler kwijt, maar over zijn erfenis hoeven de noorderlingen zich geen moment zorgen te maken. Die is bij Albert Rusnák in goede handen.

FC Groningen heeft de opvolger van Chery al lang in huis

De Slowaak maakt sinds januari van dit jaar deel uit van de selectie, nadat FC Groningen hem had overgenomen van Manchester City. Rusnák maakte het halfjaar daarvoor al indruk als huurling bij Cambuur en zette die lijn voort in het shirt van de Groningers. Met als hoogtepunt zijn twee treffers in de gewonnen bekerfinale (0-2) tegen PEC Zwolle.

Rusnák heeft er dus al een volledig seizoen in de Eredivisie opzitten, wat de vergelijking met Chery op basis van zijn wedstrijdstatistieken makkelijker maakt. Zo leert het optelsommetje van Opta Sports dat Chery afgelopen seizoen alle 34 speelronden voor zijn club aan de aftrap verscheen en Rusnák op een totaal van 33 uitkwam.

Speelstijl
De verschillen tussen de twee zijn klein, maar op een paar vlakken zijn er grote afwijkingen te zien in hun speelstijl. Zo schiet Chery veel vaker op doel dan Rusnák (132 om 54 keer) en heeft hij in Eredivisieverband ook veel vaker gescoord (vijftien om zeven keer). Ook is Chery vaker aan de bal geweest en verstuurde hij daardoor ook veel meer passes (1412 om 1155), maar dat heeft ook deels te maken met de centrale rol van Chery en de positie op de flank van Rusnák.

Albert Rusnák en Tjaronn Chery na de wedstrijd tussen SC Cambuur en FC Groningen in september vorig jaar. Mede door een treffer van Rusnák waren de Leeuwarders die middag met 3-0 te sterk.
Albert Rusnák en Tjaronn Chery na de wedstrijd tussen SC Cambuur en FC Groningen in september vorig jaar. Mede door een treffer van Rusnák waren de Leeuwarders die middag met 3-0 te sterk.

De Slowaak is op zijn beurt verdedigend sterker dan Chery. Hij onderschepte ruim twee keer zo vaak de bal (37 om achttien), was veel sterker in de duels (48 procent gewonnen, tegenover 36 procent voor Chery) en leed minder balverlies. Ook zijn passzuiverheid ligt over alle linies een paar procent hoger dan die van Chery. Rusnák levert ook veel meer bruikbare voorzetten af (34 om 24 procent bruikbaar), zowel vanuit open spel als spelhervattingen.

De 27-jarige Chery liet een jaar geleden al doorschemeren te azen op een volgende stap in zijn carrière. Met het aantrekken van de zes jaar jongere Rusnák hebben de Groningers al ingespeeld op zijn naderende vertrek. En in alles toonde de Slowaak voldoende potentie te hebben om de nieuwe publiekstrekker te worden in De Groene Kathedraal. De club hoeft dus niet op zoek naar een vervanger van Chery, maar vooral naar een opvolger voor Rusnák.

Bron: Opta Sports

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.