FC Groningen geen partij voor oerdegelijke koploper PSV

Zonder ook maar een moment in de problemen te komen heeft PSV op bezoek bij FC Groningen een vervolg gegeven aan de zegereeks in de Eredivisie. De landskampioen won met 3-0 en blijft zo koploper, ongeacht het resultaat dat Ajax zondag neerzet bij Willem II.

Groningen had PSV de laatste jaren in Euroborg regelmatig punten afhandig gemaakt in de Eredivisie, maar tijdens de editie van 2015/16 hing dat geen moment in de lucht. De Eindhovenaren lagen al na zeven minuten op koers van de tiende competitiezege op rij. Na een inworp was de chaos in de defensie van de thuisploeg dusdanig groot dat Jetro Willems van een meter of twintig ongehinderd kon uithalen. De bal verdween via Hans Hateboer en met een stuit enigszins gelukkig achter doelman Sergio Padt.

Het was meteen de enige keer in de eerste helft dat de sluitpost van Groningen zich moest strekken, maar dat kon PSV zich permitteren. De ploeg van trainer Phillip Cocu heeft in de Eredivisie nu al 460 minuten geen doelpunt geïncasseerd. Het enige moment van opwinding voor het doel van Jeroen Zoet ontstond toen Hedwiges Maduro na een duel met Héctor Moreno werd afgestopt door Zoet. Groningen wilde een penalty, maar de PSV-doelman speelde de bal voordat hij de man raakte.

Hedwiges Maduro gaat naar de grond na contact met PSV-doelman Jeroen Zoet, maar krijgt geen penalty van scheidsrechter Pol van Boekel.

Dat het ensemble van Erwin van de Looi zo onmachtig was, had wellicht ook te maken met de keuzes van de trainer. Clubtopscorer Michael de Leeuw bleef om tactische redenen op de bank, terwijl de eerder dit seizoen regelmatig bejubelde Mimoun Mahi pas na een uur zijn entree maakte. Ook Alexander Sørloth kwam er in de spits niet aan te pas tegen Jeffrey Bruma en Moreno, waardoor de vierde nederlaag op rij van Groningen onvermijdelijk was.

Want juist toen Hans Hateboer vlak na rust uit een lastige hoek het eerste schot op doel loste, was het kort daarna wel weer raak voor PSV na een crosspass van Marco van Ginkel en een voorzet van Jürgen Locadia. Een echte kans was het nog niet eens te noemen. In de voetbeweging van Davy Pröpper zat echter zo veel gevoel, dat de bal in de verre hoek verdween. Het betekende de tiende seizoenstreffer van Pröpper en de tiende tegengoal voor Groningen in de laatste vier competitieduels.

En dan mochten de al weken ondermaats presterende noorderlingen nog van geluk spreken dat het vlak na de 0-2 niet nogmaals raak was. Een schot van Van Ginkel rolde na gegrabbel van Padt tegen de paal. Bij een kopbal van Luuk de Jong en een pegel van Bruma greep de 25-jarige sluitpost wel goed in, maar op een schot van Locadia in de slotfase bleef hij het antwoord schuldig. De oerdegelijke zege waarmee PSV de koppositie verstevigde, kreeg daarmee nog iets meer glans.