FC Groningen gaat dramatisch om met een achterstand

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Het pover presterende FC Groningen ontvangt zondag AZ.

FC Groningen gaat dramatisch om met een achterstand
Speelronde: 10
Aftrap: zondag 23 oktober, 14.30 uur
Scheidsrechter: Dennis Higler

• De seizoenstart van FC Groningen mag als faliekant mislukt worden beschouwd. De KNVB-bekerwinnaar van 2015 ving deze speelronde aan op de zestiende plaats met slechts zes punten. AZ verzamelde zestien punten en staat daarmee in de subtop.

• Een bovenliggende partij is er in historisch opzicht niet bij dit affiche. FC Groningen won tien van de voorgaande 27 Eredivisie-duels met AZ in eigen huis en ging twaalf keer onderuit. Vijf keer bleef een winnaar uit.

• FC Groningen beleeft de slechtste seizoenstart sinds de jaargang 2002/03. Destijds pakten de noorderlingen slechts één punt in de eerste negen wedstrijden. Het desastreuze begin luidde het ontslag in van coach Dwight Lodeweges. Opvolger Ron Jans loodste FC Groningen nog naar de veilige vijftiende plaats.

• Erg veerkrachtig is FC Groningen nog niet. De equipe van trainer Ernest Faber veroverde nog geen punt na eenmaal op achterstand te zijn gekomen.

AZ speelde de laatste drie Eredivisie-duels gelijk.
AZ speelde de laatste drie Eredivisie-duels gelijk.

• FC Groningen incasseerde dit Eredivisie-seizoen al 156 schoten, het hoogste aantal van alle clubs na negen speelrondes.

• AZ speelde de laatste drie Eredivisie-duels (met achtereenvolgens Go Ahead Eagles, Sparta Rotterdam en Vitesse) gelijk. De laatste keer dat de Alkmaarders in meer opeenvolgende competitiewedstrijden remiseerden, was in het seizoen 2000/01.

• Sinds de jaarwisseling kwam AZ tot 62 goals in de Eredivisie, maar eentje minder dan de meest productieve ploeg PSV, waar Bart Ramselaar zaterdag tegen Sparta Rotterdam voor doelpunt nummer 63 zorgde. Dit seizoen troffen de Alkmaarders in zeven van de negen wedstrijden precies tweemaal doel.

• AZ-trainer John van den Brom verloor slechts één van zijn laatste zes competitieduels met FC Groningen. Drie keer loodste hij zijn team naar de zege op de noorderlingen en tweemaal moest hij met een gelijkspel genoegen nemen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.