FC Dordrecht pakt bemoedigend punt tegen Heerenveen

Zonder de geschorste topscorer Mark Uth heeft SC Heerenveen een teleurstellend resultaat geboekt bij FC Dordrecht, dat zelfs dicht bij een tweede zege op rij was (0-0).

Het was pijnlijk voor Thomas Dalgaard. De Deense spits tekende afgelopen zomer voor drie jaar bij SC Heerenveen, maar zelfs bij afwezigheid van Mark Uth was voor hem een rol op de reservebank weggelegd. Trainer Dwight Lodeweges verkoos tegen FC Dordrecht de creatieve oplossing met middenvelder Joey van den Berg als centrumspits.

De middenvelder, die in het verleden bij PEC Zwolle ook als aanvaller fungeerde, had in de eerste helft één grote kans om zijn doelpuntje mee te pikken. Doelman Filip Kurto had echter weinig moeite de kopbal onschadelijk te maken.

Dat Van den Berg weinig grote kansen kreeg was ook de verdienste van FC Dordrecht. De ploeg van trainer Ernie Brandts, die vertrouwen had geput uit de eerste thuiszege van het seizoen van vorige week tegen Excelsior, moest alleen toestaan dat de gasten kleine kansjes creëerden. De thuisploeg dook zelf ook enkele keren gevaarlijk op voor het Friese doel.

In de tweede helft was FC Dordrecht zelfs nog gevaarlijker. Aanwinst Fernando Lewis, gehuurd van AZ en onlangs overgekomen van Go Ahead Eagles, had na ruim een uur de 1-0 op zijn voet nadat zijn collega-spits Mart Lieder over de bal had getrapt. Zijn inzet verdween via een Fries been naast het doel.

Lodeweges probeerde met het inbrengen van Dalgaard voor Daley Sinkgraven de wedstrijd weer in handen te krijgen. Maar het was juist Dordrecht dat meer aanspraak maakte op een treffer dan Heerenveen, dat zich daarmee afhankelijk toonde van topscorer Uth (met twaalf treffers goed voor bijna de helft van de Friese productie).

Ondanks het puntenverlies blijft SC Heerenveen zevende in de Eredivisie. FC Dordrecht blijft door het doelpuntloze gelijkspel wel hekkensluiter maar verkleint de achterstand op nummer voorlaatst NAC Breda tot drie punten.