FC Dordrecht gaat op jacht naar eerste zege op AZ

● FC Dordrecht–AZ stond twee keer eerder op het programma. In 1983/84 wonnen de Alkmaarders met 0-2 en in 1987/88 werd het 1-1.

● AZ is ongeslagen in de vier onderlinge ontmoetingen met FC Dordrecht (thuis en uit – W3, G1).

● Als FC Dordrecht weet te scoren dan evenaart de ploeg het clubrecord van negen thuisduels op rij in de Eredivisie met minimaal één treffer (augustus 1987 – januari 1988).

● Met vier punten uit drie duels heeft FC Dordrecht de beste seizoenstart uit de clubhistorie in de Eredivisie geëvenaard (1991/92 – omgerekend naar 3 punten per overwinning). Dit is tevens het enige seizoen waarin de club niet degradeerde.

● Ernie Brandts begon zijn carrière als Eredivisietrainer met een 8-1 nederlaag tegen AZ in Alkmaar (augustus 2006).

● Liefst 63 procent van de passes van FC Dordrecht dit Eredivisieseizoen vond plaats op de helft van de tegenstander, het hoogste percentage van alle clubs.

● Van de laatste twintig schoten die FC Dordrecht loste, gingen er slechts drie op doel (exclusief geblokkeerde schoten - 1 doelpunt, 2 gered).

● AZ boekte slechts één zege in de laatste acht Eredivisieduels (G4, V3).

● AZ scoorde in de laatste zes Eredivisieduels geen enkele keer voor de vijftigste minuut van de wedstrijd.

● De Alkmaarders begingen de meeste overtredingen in de eerste drie duels (56). In de twee seizoenen onder Marco van Basten was Heerenveen eenmaal de ploeg met de meeste overtredingen en één keer de nummer twee in dit klassement.

Bron: Opta Sports