FC Dordrecht en SC Heerenveen zonder clubtopscorers

Reacties

In de aanloop naar de eerste speelronde in de Eredivisie duikt VI als vanouds in de statistieken. Zaterdag staan SC Heerenveen en FC Dordrecht tegenover elkaar in het Abe Lenstra Stadion (aftrap 18.30 uur).

FC Dordrecht en SC Heerenveen zonder clubtopscorers

● SC Heerenveen kreeg pas één keer eerder bezoek van FC Dordrecht in de Eredivisie. Op 15 april 1995 eindigde de wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion in een gelijkspel. Cor Lems zette de bezoekers op voorsprong, maar Hennie Meijer bepaalde de eindstand op 1-1.

● Na de degradatie in 1995 speelde FC Dordrecht negentien seizoenen in de Eerste Divisie, waarin het tot de voorbije jaargang nooit in de topvijf eindigde. Afgelopen seizoen deden de Zuid-Hollanders lang mee om de titel, maar Willem II kroonde zich uiteindelijk tot kampioen. Via de play-offs werd promotie alsnog afgedwongen.

● SC Heerenveen eindigde vorig seizoen onder leiding van trainer Marco van Basten op een knappe vijfde plaats. De achterstand op PSV, dat zich wel rechtstreeks voor de voorronde van de Europa League plaatste, was slechts twee punten. In de play-offs grepen de Friezen naast Europees voetbal. Heerenveen werd uitgeschakeld door AZ, waar Van Basten al getekend had.

● Ook FC Dordrecht nam deze zomer afscheid van zijn trainer. Harry van den Ham werd toegevoegd aan de technische staf van FC Utrecht, waar hij eerder ook als speler en assistent-trainer actief was. Ernie Brandts werd aangesteld als zijn opvolger. De 58-jarige trainer eindigde in het seizoen 2007/08 als derde met NAC Breda en werkte de jaren daarna in het buitenland.

● Afgelopen seizoen was SC Heerenveen na Feyenoord de meest scorende club in de Eredivisie. De Friezen waren 72 keer trefzeker, maar raakten deze transferperiode in Alfred Finnbogason de topscorer van de Eredivisie kwijt. De 25-jarige spits uit IJsland maakte 29 doelpunten, terwijl de eveneens vertrokken Bilal Basaçikoglu (Feyenoord) en Rajiv van La Parra (Wolverhampton Wanderers) in totaal elf keer scoorden.

● Ook bij FC Dordrecht vertrok de clubtopscorer: huurling Paul Gladon (zeventien doelpunten) keerde terug naar Sparta Rotterdam. Wel slaagde de gepromoveerde club erin om Giovanni Korte (vijftien treffers) opnieuw te huren van ADO Den Haag.

* Jupiler League

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.