FC Basel verrast met kleine zege op Bayern München

FC Basel heeft in de achtste finale van de Champions League voor een flinke verrassing gezorgd door op eigen veld te winnen van Bayern München: 1-0.

De twee ploegen schotelden de toeschouwers op het Sint Jakob-Park een enerverende eerste helft voor. Met de tamelijk onzichtbare Arjen Robben in de basis waren de Duitsers weliswaar de bovenliggende partij maar dat weerhield de thuisploeg er niet van af en toe venijnig van zich af te bijten.

Waar Bayern in de persoon van topscorer Mario Gomez dicht bij de openingstreffer was (zijn kopbal zeilde naast), raakten de Zwitsers twee keer het aluminium. Daarnaast excelleerden de twee doelmannen, Yann Sommer (Basel) en Manuel Neuer (Bayern).

In de tweede helft schakelde de ploeg van trainer Jupp Heynckes een tandje bij en zette het de thuisploeg met de rug tegen de muur. Aan aanvallen kwam Basel niet meer toe. Gomez probeerde het met een omhaal, back Philipp Lahm van afstand en Robben met zijn dribbels, maar de Zwitserse muur hield stand.

Sterker nog, vier minuten voor het einde van de wedstrijd kwam de ploeg van trainer Heiko Vogel uit een spaarzame counter zelfs op voorsprong na een goede combinatie tussen twee invallers: Jacques Zoua bediende Valentin Stocker. Laatstgenoemde passeerde Neuer met een diagonale schuiver.

Daar bleef het bij, waardoor Bayern in de terugwedstrijd nog flink aan de bak moet. Deze staat voor 13 maart op het programma. Dan is de Beierse Allianz Arena plaats van handeling. Foto: VI Images