FC Augsburg zet ongelukkig AZ te kijk

Een opleving van twintig minuten heeft AZ niet kunnen behoeden voor weer een nederlaag in de Europa League. Raúl Bobadilla was met een hattrick de beul voor de Alkmaarders (4-1).

In de 37ste minuut verliet Markus Henriksen noodgedwongen het veld. De zieke Noor verdween direct met de Alkmaarse medische staf in de catacomben. Het was een volgende gevoelige tik voor AZ, zeker ook omdat de middenvelder met afstand de gevaarlijkste man was geweest in het Europese avontuur.

Daarmee werden de perspectieven van AZ nog somberder, aangezien Henriksen naar kant ging op het moment dat FC Augsburg al een comfortabele 2-0 voorsprong te pakken had. Raúl Bobadilla had de Alkmaarse gasten met de neus op de feiten gedrukt.

De Paraguayaan had in de 24ste minuut uit een vrije trap de score geopend en verdubbelde de marge na ruim een half uur met een schot van afstand. Bij de 2-0 kreeg Bobadilla de ruimte om te schieten, hetgeen tekenend was voor het magere optreden van AZ in de eerste helft in de WWK Arena.

Raúl Bobadilla zet AZ op achterstand.

Maar de Alkmaarse ploeg, die niet veel verder was gekomen dan een schot op de paal van Henriksen, zocht na 45 minuten de kleedkamer toch op met nog enige hoop. Verantwoordelijk daarvoor was Vincent Janssen. De spits nam op slag van rust een pass van Derrick Luckassen knap mee met de borst om daarna met een schot met links de achterstand te halveren.

De treffer gaf AZ inderdaad nieuwe moed. De ploeg van trainer John van den Brom nam het initiatief dat voor rust in handen was geweest van Augsburg over. Maar waar in de eerste wedstrijd tegen de Duitse opponent de Alkmaarse ploeg de kansen zelf om zeep hielp (en met 0-1 verloor), daar stond het aluminium in het uitduel de Eredivisionist een goed resultaat in de weg. Jeffrey Gouweleeuw en Alireza Jahanbakhsh zagen hun inzet op de lat uiteenspatten.

Na ruim een uur moest AZ het hoofd dan toch buigen. In de jacht op de gelijkmaker moest de Alkmaarse ploeg achterin meer ruimte weggeven. Dong-Won Ji profiteerde daar in de 66ste minuut van (3-1). Het bleek de genadeklap voor AZ. Een kwartier voor einde strafte Bobadilla ook nog eens een slippertje van Jop van der Linden af: 4-1.

AZ is ondanks de pijnlijke nederlaag nog niet uitgeschakeld. Met een oogst van slechts één zege staan de Alkmaarders laatste in groep L, maar koploper Athletic de Bilbao is met negen punten zelfs in het gunstigste geval nog te achterhalen. Partizan Belgrado en FC Augsburg volgen met zes punten.