'FBI vindt bewijs corruptie bij WK-toewijzing aan Qatar'

Reacties

Onderzoek naar de geldstromen van voormalig FIFA-vicepresident Jack Warner biedt een bevestiging van de vermoedens van corruptie bij de toewijzing van het WK aan Qatar.

'FBI vindt bewijs corruptie bij WK-toewijzing aan Qatar'

Sinds in december 2010 de keuze viel op Qatar als organiserend land in 2022 zijn er vraagtekens gezet bij de zuiverheid van de procedure. De zweem van omkoping kleeft nog immer aan de toewijzing.

Nu komen er documenten boven water die daadwerkelijk kunnen bewijzen dat er sprake is geweest van corruptie. De Amerikaanse FBI heeft een onderzoek ingesteld naar de verdachte geldstromen van Jack Warner (foto), die geld heeft ontvangen in Amerika en de Kaaiman Eilanden kort na de toewijzing van het WK.

Volgens de Engelse krant The Daily Telegraph heeft de voormalige FIFA-topman uit Trinidad & Tobago ruim één miljoen euro ontvangen van een Qatarees bedrijf, dat op dat moment in handen was Mohamed Bin Hammam. Deze Qatarees was toen actief in het organisatiecomité, vice-voorzitter van de FIFA én voorzitter van Aziatische voetbalbond.

Het sterke vermoeden is dat Warner dat geld heeft gekregen als tegenprestatie voor de stem voor het WK in 2022 in Qatar. De man uit Trinidad & Tobago heeft al een slechte naam. In juni 2011 legde hij onder druk al zijn FIFA-functies neer na beschuldigingen van medeplichtigheid aan corruptie rond de pogingen van Bin Hammam om president van de FIFA te worden. Ook de Qatarees verdween van het toneel bij de mondiale voetbalbond. 

Het organiserend comité heeft de aantijgingen over corruptie ontkend. ‘We hebben ons strikt gehouden aan de ethische code van de FIFA.’ De wereldvoetbalbond zelf is ook bezig met een onderzoek onder leiding van Michael Garcia, die eind van dit jaar met een rapport naar buiten komt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.