FBI: ook fraude bij toewijzing WK 2010 in Zuid-Afrika

Reacties

De FBI heeft woensdagmiddag aangekondigd dat de recente ontwikkelingen omtrent de open getrokken FIFA-beerput pas het begin zijn. Tijdens een speciaal ingelaste persconferentie werd onder meer op een rijtje gezet waar en wanneer er allemaal op grote schaal omkoping en corruptie heeft plaatsgevonden.

FBI: ook fraude bij toewijzing WK 2010 in Zuid-Afrika

In een eerder statement stelde de FBI vandaag al dat er reeds 25 jaar, sinds 1991, stelselmatig sprake is van illegale wanpraktijken. Die conclusie volgde na onderzoek van de Amerikaanse justitie en schuldbekentenissen van onder anderen kroongetuige Chuck Blazer (op de foto met FIFA-voorzitter Sepp Blatter). Woensdagochtend werden in Zürich, waar vrijdag de FIFA-presidentsverkiezing op het programma staat, al zeven FIFA-officials opgepakt. In totaal werden liefst veertien verdachten aangemerkt.

Procureur Lorretta Lynch van de FBI begon de persconferentie door te wijzen op de verantwoordelijkheden die een organisatie als FIFA heeft: 'Van het aanleggen van jeugdveldjes tot het organiseren van WK's. Van dergelijke organisaties mag je verwachten dat ze zich aan de regels houden. Ze hebben in plaats daarvan het voetbal gecorrumpeerd en zichzelf verrijkt.'

'Het gaat om twee generaties om voetbalbestuurders, beginnend in 1991', vervolgde zij haar betoog. 'Inclusief de presidenten van de CONCACAF en CONMEBOL. Ze hebben hun positie misbruikt. Ze deden dit telkens opnieuw. Jaar na jaar. Toernooi na toernooi. Ze hebben de bankfaciliteiten in de VS gebruikt voor hun smeergeldbetalingen.'

Blatter
Lynch somde vervolgens op dat er sprake van corruptie was bij de herverkiezing van Sepp Blatter in 2011, bij de WK-toewijzing van 2010 aan Zuid-Afrika, al wordt dat door het land ontkend, en bij een sportmarketingdeal tussen Nike en Brazilië. Bovendien was er smeergeld gemoeid met de Gold Cup van 2015, het totaalbedrag besloeg tweederde van de totale organisatiekosten van het evenement. Ook werd er gesteld dat bij de toewijzing van de toernooien om de Copa América vanaf begin jaren negentig stelselmatig smeergeld is betaald, zelfs voor het eeuwtoernooi van volgend jaar in de Verenigde Staten (de Copa América Centenario) om het honderdjarige bestaan te vieren van de CONMEBOL.

In de eerdere verklaring onthulde de FBI al dat er een inval is gedaan in het hoofdkantoor van de CONCACAF in Miami en dat kroongetuige Chuck Blazer (voormalig secretaris-generaal CONCACAF) en José Hawilla (eigenaar en oprichter van de Traffic Group) schuldbekentenissen hebben afgelegd. Ook Darryl en Daryan Warner (zoons van verdachte Jack Warner), Blazer, Hawilla en de Traffic Sports Group legden al een schuldbekentenis af.

Procureur Kelly Currie van de FBI beloofde te blijven jagen op de corrupte daders, die zich in totaal voor meer dan 150 miljoen dollar verrijkt zouden hebben. 'De verdachten exploiteerden hun posities voor cash. Laat duidelijk zijn dat dit pas het begin is van onze inzet, niet het einde.'

De veertien verdachten
De negen verdachte FIFA-officials - Jeffrey Webb (vice-voorzitter FIFA en hoofd van de CONCACAF), Eugenio Figueredo (voorzitter CONMEBOL), Jack Warner (voormalig voorzitter CONCACAF), Eduardo Li (voorzitter Costa Ricaanse bond), Julio Rocha (preses bond Nicaragua), Costas Takkas (voormalig secretaris-generaal van bond Kaaiman Eilanden), Rafael Esquivel (voorzitter Venezolaanse bond), José Maria Marin (voorzitter Braziliaanse bond) en Nicolás Leoz (voormalig voorzitter CONMEBOL) - hangt een gevangenisstraf van maximaal twintig jaar boven het hoofd. Bovendien dreigen nog aanvullende sancties voor Blazer en Figueredo.

Behalve de FIFA-officials zijn er ook nog vier verdachten aangemerkt uit de marketing- en één uit de tv-wereld: Alejandro Buzaco (Torneos y Competencias), Aaron Davidson (Traffic Sports Group), Hugo en Mariano Jinkis (Full Play Group) en José Margulies (Valente Corp. en Somerton Ltd.). Door corruptie hebben zij jarenlang een monopolie gehad op exclusieve marketing- en uitzendrechten in samenwerking met FIFA-officials.

Lees hier alles over de persconferentie van de FBI, die VI.nl live volgde. In de liveblog zijn ook de eerdere ontwikkelingen van vandaag nog eens terug te lezen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.