Farfán en Gavranovic zorgen voor eliminatie Valencia

Schalke 04 heeft zich woensdagavond ten koste van Valencia geplaatst voor de kwartfinale van de Champions League: 3-1. De geplaagde ploeg van trainer Felix Magath presteert in de Bundesliga dramatisch, maar geeft met het succesvolle optreden in het kampioenenbal het seizoen toch nog enige kleur.

Met een 1-1 gelijkspel op zak begonnen Die Königsblauen woensdag zonder Klaas-Jan Huntelaar aan het duel met Valencia. Bij de Spaanse bezoekers ontbrak Hedwiges Maduro. Hij moest genoegen nemen met een plaats op de tribune.

De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Valencia. Een hoekschop van Joaquin kwam bij Jérémy Mathieu terecht. De inzet van de Fransman verdween maar rakelings naast. Nog binnen een kwartier spelen meldde ook Schalke zich aan het front. Mario Gavranovic kopte de bal volledig vrijstaand in de handen van Vicente Guaita.

Ricardo Costa brak namens Valencia de ban. De manier waarop was curieus. Zijn collega Mehmet Topal liet een knappe actie volgen door een snoeiharde voorzet. Costa kreeg de bal vervolgens met meer geluk dan wijsheid op zijn voorhoofd, maar kopte zodoende wel raak: 0-1.

Het duurde tot vijf minuten voor het rustsignaal voordat Schalke langszij kwam. Voormalig PSV'er Jefferson Farfán (foto) tekende voor die gelijkmaker. De aanvaller krulde zijn vrije trap schitterend in de kruising (foto onder). Valencia-goalie Guaita kreeg nog wel een vuist tegen de bal, maar kon een treffer niet meer voorkomen.

Acht minuten na de onderbreking stond Farfán ook aan de basis van de tweede Schalke-treffer. Na geknoei van Guaita werd de inzet van Peruaan nog uit het doel gehouden door de doelman, maar de rebound werd een prooi voor Gavranovic. Zijn poging trof via beide palen doel: 2-1.

In het vervolg drong Valencia aan. Aritz Adúriz rook twee keer aan de gelijkmaker, die eliminatie voor de Spanjaarden had kunnen voorkomen. De eerste keer was de spits niet scherp, bij zijn tweede poging redde Neuer magistraal en hield de goalie de thuisploeg op de been.

Gavranovic kreeg tien minuten voor het einde van de officiële speeltijd de kans de tweestrijd definitief te beslissen. Zijn knal spatte uiteen op de paal, waardoor Valencia mocht blijven hopen. Die hoop bleef ongegrond, mede omdat Mathieu geen strafschop kreeg toen Farfán hem uit balans bracht.

Schalke hield stand en liep in de slotminuut, toen Valencia alle sluizen open zette, via Farfán (soepel stiftje) zelfs nog uit naar 3-1. Even daarvoor had Gavranovic met een schitterend schot de lat geraakt. De formatie van Magath plaatste zich zo voor de kwartfinale, terwijl Valencia zich op de Spaanse competitie kan gaan richten. <br /><br /> Foto: VI Images