Fantasieloos AZ krijgt ook tegen NEC deksel op de neus

Net als tijdens het Champions League-duel met Olympiakos Piraeus ontbrak het AZ tegen NEC aan creatieve ideeën. En net als vier dagen eerder verloor de landskampioen met 1-0.

NEC-trainer Dwight Lodeweges had met Dominique Kivuvu in plaats van Rutger Worm voor een verdedigende variant op het middenveld gekozen. Het droeg eraan bij dat de gasten vrij eenvoudig op de been bleven in Alkmaar.

AZ kreeg in de eerste helft slechts één kans via verdediger Hector Moreno. Ook na rust was de oogst van het bij vlagen toch weer goed verzorgde positiespel zeer mager. David Mendes da Silva nam het doel van afstand onder vuur, maar Gábor Babos stond op zijn post.

De thuisclub claimde nog een strafschop toen Björn Vleminckx de bal ongelukkig op zijn arm kreeg, maar scheidsrechter Bjorn Kuipers liet doorspelen. Het was wel een teken dat AZ in de slotfase de druk opvoerde. Rasmus Elm kreeg ook nog een goede kans, zoals ook Graziano Pellè Babos tot een redding dwong.

NEC gaf verder weinig open kansen weg. De Nijmeegse formatie kreeg zelf ook weinig mogelijkheden, maar in de 86ste minuut was het ineens 0-1. Lorenzo Davids waagde een schot en via het uitgestoken been van Vleminckx verdween de bal achter Romero in het doel.

Voor AZ betekent het al de derde nederlaag in zeven wedstrijden, waar de landskampioen vorig seizoen slechts vier keer met lege handen stond in 34 wedstrijden. NEC klimt naar de middenmoot met acht uit zes.