Fans Rayo jagen 'nazi' Zozulya in één dag weg

Reacties

De transfer van Roman Zozulya naar Rayo Vallecano is vanwege enorme supportersprotesten geannuleerd. Supporters pruimden de Oekraïener niet vanwege zijn extreem-rechtse voorkeuren.

Fans Rayo jagen 'nazi' Zozulya in één dag weg

Toen dinsdagmiddag bekend werd dat Rayo de speler van Real Betis wilde huren, maakten fans hun bezwaar al kenbaar. De clubleiding van Rayo trok zich uiteindelijk echter niets aan van de protesten en maakte de transfer rond. Dat hebben het bestuur van de tweededivionist en Zozulya geweten, want de training van woensdag stond in het teken van protesten tegen de international. 'Vallecas is geen plek voor nazi's, wegwezen', was op een spandoek (zie onder) te lezen.

Naar aanleiding daarvan hebben Zozulya, Rayo en Real Betis hun conclusies getrokken. De international keert per direct terug naar Sevilla. 'Diverse supportersgroeperingen van Rayo maakten bezwaar tegen deze transfer. Na overleg tussen alle betrokken partijen is besloten dat hij terugkeert naar ons', aldus Betis-directeur Miguel Torrecilla. 'We moeten onze speler in bescherming nemen. Dat is onze verantwoordelijkheid.'

Torrecilla laat weten dat Zozulya aangeslagen is door de gang van zaken. 'Het doet hem veel pijn wat er allemaal gebeurd is, het heeft hem diep geraakt. Hij heeft een open brief aan de supporters van Rayo gestuurd, maar die is blijkbaar niet op waarde geschat.' De terugkeer naar Betis heeft voor Zozulya vervelende consequenties, want hij mag vanwege het sluiten van de transfermarkt de rest van het seizoen niet voor de Andalusische club spelen.

Extreem-rechts
Zozulya is aanhanger van de Oekraïense organisatie Right Sector, een extreem-rechtse nationalistische paramilitaire organisatie. In het verleden poseerde de middenvelder diverse malen met kleding en spandoeken van deze organisatie.

Die politieke voorkeur van Zozulya staat lijnrecht tegenover de sympathieën van de Rayo-aanhang. De supportersschare van de club uit Vallecas staat boek als links-activistisch. In het verleden werden in Estadio del Rayo Vallecano statements gemaakt tegen homodiscriminatie, de verwijdering van een hoogbejaarde supporter uit haar huis en de toenemende inmenging van commercie in de voetballerij.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.