Falkenburg houdt Willem II in en NAC uit Eredivisie

Willem II heeft dankzij Erik Falkenburg het verblijf in de Eredivisie verlengd. Door het resultaat in Tilburg (3-1) blijft NAC Breda in de Jupiler League en is er nog hoop bij De Graafschap.

NAC was donderdag op eigen veld ontsnapt aan een beroerde start van de finale van de play-offs. In het laatste half uur werd een dreigende nederlaag tegen Willem II voorkomen. Sterker nog, dankzij de inbreng van de invallers was het resultaat zelfs positief (2-1).

In de return in Tilburg moest NAC opnieuw in de achtervolging. Willem II had namelijk de hectische eerste helft afgesloten met de zo gewenste treffer. Freek Heerkens was verantwoordelijk voor de 1-0 in de extra tijd van de eerste helft. De rechtsback brak de ban door een vrije trap van Rochdi Achenteh met het hoofd te verlengen.

Hoewel ook NAC zich aanvallend niet onbetuigd had gelaten, was de voorsprong voor Willem II verdiend gezien de kansenverhoudingen in de eerste helft. Onder anderen Erik Falkenburg had het zichzelf mogen aanrekenen dat de Tilburgse treffer niet eerder was gevallen.

De goal dwong NAC weer in de rol van jager, want door de status van de Tilburgse goal moest de Bredase formatie minimaal één keer scoren om niet veroordeeld te blijven tot nog een jaar in de Jupiler League. Ook dit keer was het een invaller die scoorde voor NAC.

Maar de treffer van Divine Naah bleek niet genoeg voor een nieuwe ontsnapping. Nota bene Falkenburg had namelijk Willem II kort daarvoor met twee doelpunten op koers gezet van een langer verblijf in de Eredivisie.

De aanvaller, die een jaar geleden NAC Breda na de degradatie had verruild voor Willem II, had in de 68ste minuut na een scrimmage de voorsprong verdubbeld. Vijf minuten later zette hij ook de 3-0 op het scorebord door NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar te passeren en de bal in het Bredase doel te schieten.

Ondanks een offensief van NAC - met diep in blessuretijd een enorme kans voor invaller Kevin Brands - bleek die productie doorslaggevend om de finale van de play-offs in het voordeel van Willem II te laten eindigen. Het resultaat in Tilburg betekende niet alleen dat NAC veroordeeld blijft tot de Jupiler League, het biedt ook hoop voor De Graafschap.

De Doetinchemmers verloren weliswaar de tweestrijd met Go Ahead Eagles om één plaats in de Eredivisie. Maar als het beroep van FC Twente tegen de degradatie naar de Jupiler League tevergeefs is, dan gaat de vrijgekomen plaats naar De Graafschap.