Falende Nienhuis verspeelt krediet bij verlies tegen Vitesse

Vitesse heeft in eigen huis eenvoudig gewonnen van SC Cambuur, waar doelman Leonard Nienhuis in de fout ging en gewisseld werd: 4-1.

Voor  Cambuur draaide het uitduel met Vitesse om revanche voor de smadelijke 6-1 nederlaag tegen Heracles Almelo van vorige week. De Leeuwarders werden toen volledig van de mat gespeeld en tegen Vitesse dreigde in de tweede minuut een nieuwe afstraffing. Calvin Mac-Intosch veroorzaakte namelijk snel een penalty door basisdebutant Nathan neer te leggen. Lewis Baker schoot de strafschop onberispelijk binnen: 1-0.

De Arnhemmers verzuimden vervolgens de duimschroeven aan te draaien, waardoor Cambuur zich terug kon knokken in de wedstrijd. Mac-Intosch maakte zijn eerdere fout halverwege de eerste helft enigszins goed door een mooie pass te geven op Sander van de Streek. Het jeugdproduct van Vitesse twijfelde geen moment en knalde vanaf twintig meter de gelijkmaker binnen: 1-1.

Lang kon Cambuur niet genieten van dit doelpunt, want na een enorme blunder van doelman Leonard Nienhuis nam Vitesse binnen vijf minuten weer de leiding. De Cambuur-goalie liet een schot van Milot Rashica los en de rebound was voor Abiola Dauda (hoofdfoto): 2-1. Voor trainer Henk de Jong was daarmee de maat vol, want in de tweede helft werd Nienhuis afgelost door Harm Zeinstra.

Veel zoden zette dit niet aan de dijk, want de vier verdedigers van Cambuur maakten eveneens een wankele indruk. Zo veroorzaakte Kaj Heerings in de 67ste minuut op klungelige wijze een strafschop door Baker neer te leggen. De twintigjarige Chelsea-huurling ging opnieuw achter de bal staan, maar de lat voorkwam dat hij de wedstrijd in het slot gooide.

Deze misser bleef zonder grote gevolgen, want na gepruts van Cambuur bij een hoekschop kopte Guram Kashia alsnog de 3-1 binnen. In de extra tijd gooide Dominic Solanke met zijn eerste Vitesse-doelpunt nog wat extra zout in de Leeuwarder wonden. Zo blijft Vitesse in Eredivisie-verband ongeslagen in thuiswedstrijden tegen Cambuur (W5, G2) en klimt de ploeg van trainer Peter Bosz naar de zesde plaats. Cambuur blijft met één punt op de zeventiende positie staan.