FA bevestigt vertrek betrapte bondscoach Allardyce

Reacties

Sam Allardyce is vertrokken als bondscoach van Engeland, zo bevestigt de FA. De positie van de 61-jarige trainer werd onhoudbaar na onthullingen van The Daily Telegraph over het omzeilen van FA-regels. Allardyce volgde in juli Roy Hodgson op en was 67 dagen actief in de functie.

FA bevestigt vertrek betrapte bondscoach Allardyce

De Britse voetbalbond FA gaf na de publicatie aan eerst alle feiten te willen onderzoeken en geen overhaaste beslissingen te willen nemen. Dinsdag werd er op de bondsburelen volop vergaderd over de toekomst van de bondscoach.

De FA meldt na die besprekingen dat het gedrag van Allardyce 'ongepast' was. 'Sam accepteert dat hij een grote inschattingsfout heeft gemaakt. Daarvoor heeft hij zijn excuses aangeboden', aldus de Engelse voetbalbond in een verklaring. 'Toch hebben we besloten uit elkaar te gaan. Het was geen eenvoudige beslissing, maar de prioriteit van de FA is de belangen van het spel te beschermen. De Engelse bondscoach moet integer zijn en daarin leiderschap tonen.'

The Daily Telegraph pakte maandagavond uit met het verhaal over Allardyce. Journalisten van de titel arrangeerden onder valse voorwendselen twee ontmoetingen met Allardyce. Tijdens die gefilmde gesprekken zei hij dat ondernemers die geld willen verdienen aan het transfereren van spelers, het zogeheten en door de FIFA verboden third party ownership, dat nog gemakkelijk kunnen in Engeland.

'Dat is geen probleem', stelde hij kort na zijn aanstelling als opvolger van Hodgson. 'Je kunt die regels omzeilen met spelers uit heel Zuid-Amerika, Portugal, Spanje, België en heel Afrika.' Allardyce haalde de transfer van Enner Valencia naar West Ham United aan als voorbeeld. Big Sam was de manager van The Hammers toen hij de Ecuadoriaan met behulp van een derde partij naar Londen haalde.

Southgate
Gareth Southgate, de coach van Jong Engeland, zal tijdens de resterende interlands in dit kalenderjaar de honneurs waarnemen. De oud-international leidt Engeland tijdens de duels met Malta, Slovenië, Schotland en Spanje. Ondertussen zoekt de FA naar een coach voor de lange termijn.

Allardyce loodste The Three Lions begin deze maand naar een 0-1 zege op Slowakije in de WK-kwalificatie. Zijn eerste interland bleek meteen ook zijn laatste.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.