Extreem late goal Montenegro domper voor Turkije en opsteker voor Oranje

Turkije heeft in de poule van Oranje in de absolute slotfase twee punten ingeleverd. In Istanbul maakte Montenegro diep in de blessuretijd de 2-2. In Groep G greep Gibralter net naast het eerste punt.

Turkije
Turkije
2 - 2
Montenegro
Montenegro

Met zeven punten uit de eerste drie duels ging de ploeg van bondscoach Senol Günes voorafgaand aan het duel van vanavond aan de leiding. De Turken, die Oranje in de poule al met 4-2 versloegen, leken de teleurstelling over het meest recente WK-kwalificatieduel en desastreus verlopen EK snel weg te spoelen. Eind maart werd met 3-3 gelijkgespeeld tegen Letland, maar tegen Montenegro schoten de Turken uit de startblokken. Na negen minuten krulde Cengiz Ünder (op de foto op archiefbeeld) de bal op schitterende wijze in de bovenhoek: 1-0.

De aanvaller van Olympique Marseille was ook betrokken bij de 2-0 na een half uur spelen. Even ging het veel te snel voor de Montenegrijnen en bij een aanval over drie schijven kon Ünder Yusuf Yazici bedienen. Voor de aanvaller van Lille was het een koud kunstje binnen te tikken.

Op slag van rust deed Montenegro wat terug. Met een splijtende pass werd een flink gat in de Turkse defensie blootgelegd, waarna Adam Marusic beheerst de aansluitingstreffer liet aantekenen. Lang leek Turkije die voorsprong vast te houden, maar diep in blessuretijd (97ste minuut) werd het nog gelijk. Risto Radunovic krulde op schitterende wijze zijn vrije trap in de bovenhoek. Daarmee bezorgde hij de Turken een domper en Oranje een opsteker.

Komende dinsdag komt Turkije op bezoek bij Nederland, tussendoor staat het op papier gemakkelijke duel met Gibraltar (zaterdag) nog op het menu voor de formatie van Günes. Montenegro komt zaterdag al op visite in Nederland.

Letland
Letland
3 - 1
Gibraltar
Gibraltar

Gibraltar leek af te steven op het eerste punt. Oranje walste eind maart nog met 0-7 over de voetbaldreumes heen, in Riga liep het vanavond heel anders. Een penalty van Vladislavs Gutkovskis bezorgde de Letten voor rust de voorsprong, maar Tjay De Barr zorgde halverwege het tweede bedrijf uit eveneens een strafschop voor de 1-1 en pas het tweede doelpunt van Gibraltar in deze poule. De 38-jarige Roy Chipolina had de penalty verdiend. Uiteindelijk ging het thuisland toch nog aan de haal met de zege. Gutkovskis zorgde voor de 2-1, die direct het verzet van Gibraltar brak. Andrejs Ciganiks (voormalig SC Cambuur) bepaalde uiteindelijk de eindstand.