Extra beloftenteams geven nieuw voetballandschap vorm

Reacties

De herindeling van de Nederlandse competitie krijgt steeds meer vorm. De KNVB kan zijn beoogde voetbalpiramide de komende tijd gaan invullen met ten minste tien extra beloftenteams.

Extra beloftenteams geven nieuw voetballandschap vorm

Clubs moesten vóór 1 maart laten weten of ze vanaf het seizoen 2016/17 met hun beloftenploeg wilden instromen in de competities voor standaardelftallen. Achilles ’29, Almere City FC, AZ, De Graafschap, FC Groningen, Sparta Rotterdam, FC Utrecht, Vitesse en FC Volendam hebben aangegeven dit te willen. De tiende nieuwe deelnemer is Brabant United, het combinatieteam van RKC Waalwijk en FC Den Bosch.

De zogeheten voetbalpiramide, zoals de KNVB die in december onthulde.
De zogeheten voetbalpiramide, zoals de KNVB die in december onthulde.

In de voetbalpiramide die de KNVB drie maanden geleden presenteerde, was plaats voor 25 beloftenelftallen, verdeeld over de Eerste Divisie (drie), de nieuw te vormen Tweede Divisie (vier), de twee Topklassen (tweemaal vier) en de zes Hoofdklassen (in totaal tien). Een rekensom leert dat de bond met de tien inschrijvingen plus de drie bestaande deelnemers (Ajax, PSV en FC Twente) dertien beloftenteams op de definitieve lijst heeft, twaalf minder dan in de eerste planning.

De KNVB houdt vast aan de nieuwe competitiestructuur en gaat nu bekijken hoe het die overgebleven plekken gaat opvullen. De piramide blijft zoals die is, met een nieuw te vormen Tweede Divisie. Maar het zou dus wel kunnen dat de poules kleiner worden, of dat er meer amateurploegen doorschuiven via een versterkte promotieregeling vanuit lagere afdelingen. Daarover wordt pas de komende maanden meer bekend.

Zeker is dat er vanaf het seizoen 2016/17 een open competitiestructuur is, met promotie naar en degradatie uit het betaalde voetbal. Nederland had zo'n systeem als een van de weinige landen ter wereld niet, maar eerder al was besloten de muur tussen de top- en breedtesport weg te halen, onder meer om de competities levendiger en spannender te maken. Met het toevoegen van beloftenteams spiegelt de KNVB zich aan landen als Duitsland, Portugal en Spanje.

VC Vlissingen speelde van 1990 tot 1992 betaald voetbal, in het tweede seizoen onder de naam VCV Zeeland. Na een herstart in de kelder van de amateurs speelt de club nu in de Hoofdklasse A van het zondagvoetbal.
VC Vlissingen speelde van 1990 tot 1992 betaald voetbal, in het tweede seizoen onder de naam VCV Zeeland. Na een herstart in de kelder van de amateurs speelt de club nu in de Hoofdklasse A van het zondagvoetbal.

De KNVB sluit uit dat het zijn nieuwe voetbalpiramide gaat aanvullen met clubs die graag willen terugkeren in het betaalde voetbal. Initiatieven om HFC Haarlem, RBC, FC Wageningen en SC Veendam nieuw leven in te blazen, juicht de bond van harte toe. Maar deze verenigingen zullen geen dispensatie krijgen en zich sportief gezien via de natuurlijke weg vanaf de onderste poule weer omhoog moeten knokken richting de profs. Zoals VC Vlissingen (foto), dat nu weer in de Zondaghoofdklasse speelt.

Feyenoord is de grootste club die geen heil ziet in de nieuwe competitieopzet. Daarom roept de KNVB ook een aparte competitie in het leven voor de bvo's die wel een beloftenteam hebben, maar niet aan de nieuwe piramide willen meedoen. Hoe deze competitie eruit gaat zien, wordt in overleg met de clubs later nog bepaald.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.