Excelsior wankelt maar wint dankzij Buijs

Excelsior kon kampioen worden op Woudesteijn. Zelf zou het van nummer laatst Fortuna Sittard moeten winnen terwijl FC Den Bosch juist niet zou mogen winnen bij Cambuur Leeuwarden.

De avond leek op een fiasco uit te lopen omdat Den Bosch won en Excelsior lange tijd op het randje van de afgrond wankelde. Totdat Danny Buijs zich met twee goals liet gelden en Excelsior met 2-1 won.

Excelsior moest allereerst een half uur wachten op Fortuna, dat vastzat in het verkeer. En toen de bal eenmaal rolde, hadden de Rotterdammers verrassend veel moeite met de Limburgers. Excelsior was wel wat beter maar miste het vernuft om Fortuna af te schudden.

Sterker nog, na rust namen de bezoekers brutaal een voorsprong. Samir El Gaaouiri maakte de actie en Prince Rajcomar rondde van dichtbij af. Met meer overtuiging en opportunisme zette Excelsior de achtervolging in.

De ploeg van Henk van Stee kreeg geen strafschop toen een Fortuna-speler hands maakte en zag een doelpunt worden afgekeurd. Op het moment dat alles leek tegen te zitten, stond Buijs op.

De aanjager van Excelsior zorgde twintig minuten voor tijd met een knap lobje voor de gelijkmaker. In de 83ste minuut schoot hij vervolgens uit een indirecte vrije trap na te lang treuzelen van Davy Bertjens van binnen de zestienmeter raak voor de beslissende treffer: 2-1.

Toch verliet Buijs het veld in tranen. Door zijn gele kaart mist hij het laatste competitieduel bij Helmond Sport, waarin Excelsior de voorsprong van twee punten op FC Den Bosch moet zien vast te houden om de titel te kunnen vieren.