Excelsior steekt FC Utrecht en Haller helpende hand toe

Excelsior heeft het FC Utrecht in De Galgenwaard moeilijk kunnen maken, maar is door eigen toedoen en een alerte Sébastien Haller zonder punten achtergebleven: 2-1.

Het was weliswaar de confrontatie tussen de nummer vijf en de nummer zestien van de Eredivisie, maar het was de degradatiekandidaat uit Rotterdam die de Domstedelingen met Europese ambities gelijk met de rug tegen de muur zette. Nota bene Rick Kruys bezorgde Excelsior al in de vijfde minuut de voorsprong.

De dertigjarige middenvelder, die aan het eind van dit seizoen een punt achter zijn actieve loopbaan zet en als jeugdtrainer aan de slag gaat bij zijn oude liefde FC Utrecht, kreeg de bal uit een afgeslagen vrije trap voor zijn voeten en haalde de trekker over. Met wat hulp van Utrecht-verdediger Ramon Leeuwin, die zijn volley onderweg nog met zijn rug toucheerde, liet hij doelman Robbin Ruiter kansloos.

Ook na de openingstreffer van Kruys bleef Excelsior de bovenliggende partij, maar de Kralingers schoten zichzelf na wat dreigende momenten voor het doel van Ruiter in de voet. Jurgen Mattheij leidde in de 32ste minuut de gelijkmaker in met een handsbal, die door scheidsrechter Edwin van de Graaf werd bestraft met een strafschop.

Sébastien Haller verschalkt Excelsior-doelman Tom Muyters vanaf elf meter.

Die buitenkans kon Haller niet laten liggen. De Fransman liet doelman Tom Muyters met een schot door het midden kansloos en verzilverde de penalty, zoals hij dat dit seizoen al vijf keer eerder deed. De clubtopscorer van FC Utrecht (vijftien goals in de Eredivisie) miste in officiële wedstrijden in zijn loopbaan zelfs nog niet een keer.

In de laatste minuut voor rust werd ook Haller's zestiende competitietreffer van dit seizoen hem op een presenteerblad aangereikt. Een voorzet van FC Utrecht-aanvoerder en rechtsback Mark van der Maarel werd door collega-captain Sander Fischer omhoog gekopt, waarop Muyters reageerde door de dalende bal te willen vangen. De doelman kwam echter weinig overtuigend omhoog en zag lijdzaam toe hoe de alerte Haller hem koppend kinderlijk eenvoudig aftroefde: 2-1.

Daarmee was al voor de pauze de eindstand bereikt, want op eigen kracht lukte het Haller na rust niet meer. De aanvalsleider - die het zonder de door een geschaafde knie afwezige Ruud Boymans moest stellen - probeerde het nog met een halve omhaal, een kopbal en een schot vanaf de rechterflank, maar steeds werd zijn poging onderweg gesmoord. Omdat de Rotterdammers ondanks aardig veldspel niet meer zo gevaarlijk konden worden als voor de 1-1, bleken de twee treffers van Haller genoeg voor de zege.

Daardoor heeft de ploeg van trainer Erik ten Hag de vijfde stek na 28 speelronden nog iets steviger in handen, met 45 punten. Dat zijn er vier meer dan Heracles Almelo, dat zaterdagavond SC Heerenveen treft. Bovendien is het gat naar de derde plek die Feyenoord en AZ qua puntentotaal delen nog slechts één punt. Excelsior blijft zestiende met 25 punten.