Excelsior heeft eerste overwinning te pakken

Excelsior bleek in het duel met De Graafschap het slagvaardigst van beide degradatiekandidaten en boekte zo de eerste zege van dit Eredivisie-seizoen. De Rotterdammers sloegen na rust drie keer toe en lieten De Superboeren daarmee puntloos na vier speelronden. Extra domper voor de bezoekers was het uitvallen van verdediger Thijs Bouma, die lang uit de roulatie lijkt te zijn.

Het was De Graafschap dat in de eerste helft het meest aanspraak mocht maken op een treffer. Niet omdat De Superboeren nou zo superieur waren, maar omdat zij de enige echte kans van de wedstrijd lieten noteren. Alexander Bannink kon de bal kort voor rust van dichtbij binnenkoppen uit een voorzet vanaf de rechterkant, maar mikte het projectiel net naast de paal. Excelsior stelde daar alleen een afstandsschot van Nigel Hasselbaink tegenover.

Twee minuten na rust lukte het Excelsior wél te scoren uit een hoge voorzet. Uit een vrije trap van Jeff Stans was het aanvoerder en centrale verdediger Sander Fischer (foto) die de bal achter doelman Hidde Jurjus knikte. Flankspeler - en doorgaans smaakmaker - Jordan Botaka zat op dat moment al op de bank.

Gouden wissel
De 22-jarige aanvaller van Excelsior wordt in verband gebracht met een transfer naar Leeds United, maar kreeg in het duel met De Graafschap toch het vertrouwen van trainer Fons Groenendijk. Hij kwam echter maar matig uit de verf, waardoor Brandley Kuwas zijn plaats in de tweede helft in mocht nemen. Kuwas verzilverde die invalbeurt met een treffer en een assist.

De 22-jarige ex-aanvaller van FC Volendam sneed na ruim een uur spelen vanaf de rechterflank naar binnen en besloot het vanaf een kleine twintig meter eens te proberen. Met zijn poging met zijn linkerbeen – schot richting het dak van het doel – liet hij Jurjus kansloos. In de 84e minuut trad Kuwas op als aangever. Hij behield het overzicht, legde af op Daryl van Mieghem en die knalde de bal in de rechterhoek. Daarmee tekende de invaller voor de 3-0 eindstand. Voor Excelsior betekende dat de eerste driepunter van het seizoen, De Graafschap bleef door de treffers van Fischer, Kuwas en Van Mieghem puntloos.

Scheenbeenbreuk
De wedstrijd werd echter overschaduwd door een naar incident met Thijs Bouma. De verdediger van De Graafschap bleef in een duel met zijn been haken in het kunstgrasveld van de Kralingers en liep daarbij een ernstig aanziende blessure op. Volgens de eerste berichten zou het om een scheenbeenbreuk gaan.

Thijs Bouma werd met een ernstig aanziende blessure per brancard van het veld gedragen.