Excelsior blijft vrezen na weggeven zege in Leeuwarden

Excelsior heeft op bezoek bij SC Cambuur in de 93ste minuut op schlemielige wijze een zege uit handen gegeven. De Kralingers leken een einde te gaan maken aan een reeks van vijf duels zonder zege, maar zagen Bartholomew Ogbeche na een blunder van Kevin van Diermen toch nog de 1-1 maken. Voor de Leeuwarders kwam er juist een einde aan een serie van vier thuisoverwinningen; hetgeen een misstap betekent in de jacht op de achtste plek.

Cambuur had in het eerste thuisduel met Excelsior ooit in de Eredivisie voor rust weliswaar een overwicht, maar de grootste kansen waren voor de Kralingers. De ploeg van voormalig Cambuur-spits Marinus Dijkhuizen verdedigde zeer compact en was in de tegenstoot gevaarlijk. Al in de achtste minuut rook Excelsior aan een voorsprong toen verdediger Sander Fischer uit een corner de paal raakte.

Hoewel de thuisploeg na dat waarschuwingsschot ook kansjes kreeg via Erik Bakker (schot net naast) en Ogbeche (kopbal) bleef Excelsior het gevaarlijkst. Ninos Gouriye schoot de bal op slag van rust in kansrijke positie tegen doelman Leonard Nienhuis aan.

Na rust had Excelsior aanvankelijk een stuk minder te vrezen van Cambuur. Bovendien waren de Kralingers nu zelf wél trefzeker. Adil Auassar stond acht minuten na rust aan  het einde van een fraaie aanval en schoot de bal hoog en hard in de korte hoek: 0-1.

Hét moment van de wedstrijd: Bartholomew Ogbeche tekent voor de gelijkmaker in de 93ste minuut.

Pas in de slotfase leverde de opportunistische speelstijl van Cambuur kansen op, maar steeds viel de bal goed voor Excelsior. Dat leek ook zo te zijn in de 93ste minuut toen doelman Gino Coutinho knap redde op een schot van Ogbeche. Waar Jeff Stans en Van Diermen de bal vervolgens de tribune in moesten schieten, gleed laatstgenoemde de bal op zeer ongelukkige wijze voor de voeten van de Cambuur-spits. Ogbeche dompelde alles wat Excelsior was in rouw door alsnog voor de 1-1 te tekenen. De reactie van Coutinho vertelde alles over het ongeluk van de Kralingers; hij leek uit onmacht Van Diermen aan te willen vliegen.

Door het gelijkspel is Cambuur zeker voor even achtste. De voorsprong op Willem II en FC Groningen is een punt, terwijl FC Twente drie punten minder heeft. De achtste stek geeft bij een bekerzege van PEC Zwolle, dat op 3 mei FC Groningen treft in de eindstrijd, recht op deelname aan de play-offs om een Europa League-ticket.

Handhaving
Voor Excelsior blijft de degradatiestress alom aanwezig. Door twee puntjes uit de laatste zes wedstrijden staan nummer vijftien Heracles Almelo en nummer zestien NAC Breda inmiddels nog maar drie en vier punten lager. Excelsior, een van de smaakmakers van de eerste seizoenshelft, moet zodoende in de laatste drie duels nog volop aan de bak om directe handhaving te realiseren.