Excelsior - AZ: tien seizoenen na het debacle van Woudestein

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Excelsior stuit op AZ, precies tien seizoenen nadat de Kralingers voor een gigantische stunt zorgden tegen de Alkmaarders.

Excelsior - AZ: tien seizoenen na het debacle van Woudestein
Speelronde: 15
Aftrap: zaterdag 3 december, 19.45 uur
Scheidsrechter: Dennis Higler

• Excelsior verloor twee keer zoveel als dat het won: acht om vier keer. Na veertien duels stond de ploeg van coach Mitchell van der Gaag op de dertiende plaats. AZ klom dankzij de 5-1 triomf tegen Heracles Almelo naar de vierde plek.

• Achttien keer eerder reisde AZ naar Woudestein in het kader van de Eredivisie. De Alkmaarders kwamen acht keer tot winst, stapten vijf keer in de bus na een gelijkspel en moesten vijf keer hun meerdere erkennen in Excelsior.

• AZ's pijnlijkste nederlaag op Woudestein zal vermoedelijk altijd de 3-2 op de laatste speeldag van het seizoen 2006/07 blijven. De ploeg van toenmalig trainer Louis van Gaal had de landstitel voor het grijpen, maar bezweek onder de druk. PSV profiteerde optimaal.

• Excelsior slaagde er al twaalf Eredivisie-duels niet in om de nul te houden. Alle andere clubs kregen dit wel minimaal één keer voor elkaar. Excelsior incasseerde op 13 augustus voor het laatst geen goal, tegen FC Groningen (2-0 winst).

Vincent Janssen: al maanden weg bij AZ, maar nog steeds de meest productieve Eredivisie-speler van 2016.
Vincent Janssen: al maanden weg bij AZ, maar nog steeds de meest productieve Eredivisie-speler van 2016.

• De ploeg van Van der Gaag moet het hebben van de beginfase. Twaalf van de zeventien doelpunten die Excelsior dit Eredivisie-seizoen fabriceerde, vielen al in de eerste dertig minuten.

• AZ is de laatste tijd op dreef in uitwedstrijden. Slechts vier van de laatste zestien Eredivisie-duels op vreemde bodem mondden uit in een nederlaag. Daartegenover staan negen overwinningen en drie remises.

• Voormalig AZ-spits Vincent Janssen leidt met 21 goals nog altijd de dans op de topscorerslijst van de Eredivisie in 2016. Zijn opvolger Wout Weghorst bezet met veertien treffers de derde plaats, achter PSV-spits Luuk de Jong met zestien doelpunten.

• AZ-trainer John van den Brom heeft een gouden hand van wisselen. Liefst zeven keer dit Eredivisie-seizoen scoorde een invaller van de Alkmaarders. Dat is verreweg het vaakst van alle clubs op het hoogste niveau. SC Heerenveen staat tweede met vier scorende invallers.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.