Everton vervolgt jacht op grote zes dankzij Lukaku-show

Everton heeft dankzij Romelu Lukaku een ruime zege geboekt op Hull City, waardoor de Europese aspiraties van manager Ronald Koeman verder vorm krijgen.

Everton - Hull City 4-0
Dominic Calvert-Lewin begon voor de tweede keer in de basis bij Everton en de twintigjarige middenvelder betaalde dat vertrouwen van Koeman al snel terug, door in de negende minuut op aangeven van de eveneens uit de Everton-academie afkomstige Tom Davies de 1-0 binnen te schuiven. Een domper op de feestvreugde was het geblesseerd uitvallen van Morgan Schneiderlin, die werd vervangen door Gareth Barry. Vlak voor rust kwam Hull via Sam Clucas dicht bij de gelijkmaker, maar zijn lobje ging net over. De gelijkmaker was op basis van de verhoudingen in de eerste helft ook niet verdiend geweest.

Na rust kreeg Lukaku een grote kans op de 2-0, maar Hull-doelman Eldin Jakupovic voorkwam een goal. Lukaku was in de 78ste minuut alsnog belangrijk, toen hij de assist gaf voor de goal van invaller Enner Valencia. Het bleek voor de Belg een aanzetje naar een groots slotakkoord, want in de extra tijd maakte hij zijn 20ste (op aangeven Valencia) en 21ste doelpunt (na defensieve fout) van het seizoen, waardoor hij nu alleen topscorer van de Premier League is.

Door de zege rukt Everton op naar de zesde plaats, boven Manchester United en slechts op doelsaldo onder Arsenal. The Toffees speelden wel aanzienlijk meer wedstrijden dan The Mancunians (drie) en ploeg uit Londen (twee), die na een nederlaag tegen West Bromwich Albion in crisis verkeert. De vijfde plek van de Premier League is in elk geval goed voor een plek in de Europa League. Mogelijk zijn de zesde en zevende plaats dat ook, maar dat is afhankelijk van de eindklassering van de winnaars van de League Cup en FA Cup. Hull staat onder de degradatiestreep, het gat met de veilige zeventiende plaats bedraagt drie punten.

Sunderland - Burnley 0-0
Hekkensluiter Sunderland heeft in eigen huis een puntje gepakt tegen Burnley, maar er had meer in gezeten voor The Black Cats.

Burnley was voor rust de betere partij en miste vlak voor de pauze een flinke mogelijkheid via Ashley Barnes. Na de pauze was het echter Sunderland dat heerste en kans op kans creëerde. Fabio Borini, Adnan Januzaj en Sebastian Larsson hadden het vizier niet op scherp staan, maar hun missers waren niets vergeleken met die van Billy Jones. De verdediger van Sunderland stond helemaal vrij, maar kopte op een paar meter van het doel ruim naast.

Door het gelijkspel komt Sunderland op twintig punten, zeven punter minder dan Swansea City dat boven de streep staat.

Crystal Palace - Watford 1-0
Crystal Palace heeft in de strijd tegen degradatie een zeer welkome zege geboekt op Watford, waar Daryl Janmaat in de basis stond. Patrick van Aanholt ontbrak vanwege een blessure bij Palace.

De wijze waarop Crystal Palace in de 69ste minuut de enige goal op het scorebord kwam was tekenend voor de wedstrijd, waarin verschrikkelijk veel fout ging en amper kansen werden gecreëerd. Het was namelijk Watford-spits Troy Deeney die de bal in zijn eigen doel kopte en de thuisfans zo een feestje bezorgde. Palace klimt door de zege naar plek zestien, het heeft vier punten meer dan Hull, dat onder de streep staat. Watford staat dertiende met 31 punten.