Everton, Portsmouth en Villa op Europese koers

Aston Villa, Everton en Portsmouth boekten alle knappe zeges op Nieuwjaarsdag. De drie clubs liggen daardoor uitstekend op koers voor een Europees ticket.

Middlesbrough-Everton 0-2Everton kon zich in het Riverside Stadium lange tijd niet onderscheiden. Eenmaal op voorsprong klaarden The Toffees de klus in rap tempo.

Andrew Johnson was de grote man bij de gasten. De spits nam op aangeven van Steven Pienaar de 0-1 voor zijn rekening en stelde vijf minuten later James McFadden in staat de eindstand op 0-2 te bepalen.

Reading-Portsmouth 0-2Voor eigen publiek kwam Reading al na vier minuten spelen zwaar in de problemen. Ibrahima Sonko veroorzaakte een strafschop en kreeg bovendien de rode kaart. Niko Kranjcar schoot de penalty op de paal, maar die misser bleek uitstel van executie.

In de negende minuut kwam Portsmouth alsnog op voorsprong. Sol Campbell tikte de bal binnen na een foutje van doelman Marcus Hahnemann. In de 66ste minuut besliste John Utaka de ongelijke strijd door voor 0-2 te zorgen. Benjani Mwaruwari had eerder nog op de lat gekopt.

Aston Villa-Tottenham Hotspur 2-1De verdedigers Olof Mellberg en Martin Laursen schonken Aston Villa de winst tegen Tottham Hotspur. Beiden troffen doel met rake kopballen. De winnende treffer van Laursen viel pas in de 84ste minuut.

Slechts vijf minuten eerder had Spurs met veel moeite de openingstreffer van Mellberg ongedaan gemaakt. Jermain Defoe had op acrobatische wijze voor 1-1 gezorgd na voorbereidend werk van Dimitar Berbatov.

Op de ranglijst van de Premier League hebben Everton en Aston Villa beide 36 punten uit 21 wedstrijden. Op basis van een beter doelsaldo bezet Everton de vijfde plaats en staat Villa zesde. Portsmouth is achtste met 34 punten uit 21 wedstrijden.