Everton morele winnaar ondanks late gelijkmaker Villa

In de strijd om de vijfde plaats in de Premier League troffen Everton en Aston Villa elkaar op Goodison Park voor een rechtstreeks gevecht. Hoewel Everton vlak voor tijd de winst uit handen gaven, waren The Toffees de morele winnaar van het duel (2-2).

Het was lang wachten voordat de wedstrijd echt tot leven kwam. De 1-0 van Phil Neville, die doel trof via het lichaam van Martin Laursen, was lange tijd het enige hoogtepunt. In de laatste tien minuten golfde het spel op en neer en werd er nog drie keer gescoord.

Gabriel Agbonlahor maakte gelijk voor het team van Wilfred Bouma door binnen te tikken na een hoekschop van Gareth Barry. Everton sloeg terug met een volley van Joseph Yobo voor 2-1. Een minuut na die goal was het alweer gelijk. John Carew kopte raak na opnieuw een voorzet van Barry.

Na het gelijkspel heeft Everton de beste papieren om de vijfde plaats en het bijbehorende UEFA Cup-ticket op te eisen. The Toffees hebben 62 punten uit 36 wedstrijden. Dat zijn er met nog twee speeldagen te gaan drie meer dan Aston Villa en vijf meer dan Portsmouth, dat eerder op de dag met 1-0 verloor van Blackburn Rovers.