Everton droomt in fort Koeman van Europees avontuur

Reacties

Het verwezenlijken van de Europese ambities bij Everton begint steeds reëler te worden in het eerste seizoen onder Ronald Koeman. De goals van Romelu Lukaku zijn niet nieuw op Goodison Park, de uiterst stabiele defensie wel.

Everton droomt in fort Koeman van Europees avontuur

Onder voorganger Roberto Martínez was het op orde krijgen van de verdediging een van de grote problemen in de laatste twee seizoenen. Twee keer kreeg Everton vijftig tegengoals of meer in de vorige jaargangen, twee keer eindigde de ploeg in de middenmoot. The Toffees eindigden voor het laatst in de topvijf in het seizoen 2013/14, toen er slechts 39 tegengoals waren. Nu benadert de ploeg uit Liverpool dat gemiddelde weer.

In vijf van de zeven laatste Premier League-wedstrijden had Everton een clean sheet, ook zaterdagmiddag tegen Sunderland weer (2-0). De credits daarvoor gaan deels naar Joel Robles, die Maarten Stekelenburg uit de basis heeft verdreven. Ramiro Funes Mori en Ashley Williams vormen het blok gewapend beton voor het Everton-doel.

Tegengoals Everton in de Premier League
Seizoen Duels-tegengoals Gemiddelde Klassering
2013/14 38-39 1,03 5de
2014/15 38-50 1,32 11de
2015/16 38-55 1,45 11de
2016/17 26-27 1,04 7de

De defensieve balans geeft het elftal rust en vertrouwen volgens Koeman. 'Drie punten en weer een clean sheet. Het team is sterk en we houden vaak de nul, dat resulteert in veel punten. Er is nog een gat tussen ons en de topzes, maar er zijn nog twaalf wedstrijden te gaan. We moeten zo doorgaan en het momentum krijgen', vertelde de Nederlander zaterdagmiddag na afloop bij de BBC.

Lukaku was tegen Sunderland wederom belangrijk met een goal. De Belg staat inmiddels op zeventien goals in dit Premier League-seizoen. Dat is mooi meegenomen, maar de Belg heeft het einddoel helder voor ogen: 'Europees voetbal halen is de volgende stap voor deze club. Het is aan ons om steeds beter te worden en dan hopelijk Europa in te gaan.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.