Evenaring Europees succes NEC lijkt utopie voor Go Ahead

Reacties

Het Europese avontuur van Go Ahead Eagles is erg bijzonder, maar niet uniek. De Deventenaren moeten nog aan de bak om de oude records uit de boeken te spelen.

Evenaring Europees succes NEC lijkt utopie voor Go Ahead

Go Ahead Eagles moet nog vrezen voor degradatie naar de Jupiler League. Het kwam in de geschiedenis echter al twee keer eerder voor dat een Nederlandse club in een Europa Cup actief was en in datzelfde seizoen niet in de hoogste afdeling speelde. In 1962/'63 degradeerde Willem II terwijl het Europa in mocht, twintig jaar later overkwam NEC hetzelfde.

Man Utd en Barcelona
Willem II werd in de eerste ronde van de Europa Cup II (voor bekerwinnaars, De Tricolores wonnen in het seizoen van de degradatie ook de KNVB-beker) meteen uit het toernooi geknikkerd door Manchester United. Na een eervolle 1-1 in De Kuip, waar Frits Louer de Tilburgers nog op voorsprong zette, werd het 6-1 voor de Engelsen in de return.

Beter verging het NEC - dat een seizoen eerder de bekerfinale verloor van Ajax - in 1983 in datzelfde toernooi, toen de club als eerstedivisionist in haar eerste ronde afrekende met het Noorse Brann Bergen (1-1 en 0-1). De sensatie was compleet toen in de tweede ronde FC Barcelona op bezoek kwam. Een uitverkochte Goffert ontplofte toen Anton Janssen al snel 1-0 maakte en Michel Mommertz, in de eerste ronde de held in Noorwegen, vlak voor rust de marge verdubbelde. Barcelona stelde na rust orde op zaken (2-3) en won twee weken later ook de return (2-0).

Op 19 oktober 1983 zagen 33.000 toeschouwers in De Goffert hoe eerstedivisionist NEC op een 2-0 voorsprong kwam tegen FC Barcelona.
Op 19 oktober 1983 zagen 33.000 toeschouwers in De Goffert hoe eerstedivisionist NEC op een 2-0 voorsprong kwam tegen FC Barcelona.

NEC is tevens de - op dat moment - slechtst presterende ploeg die ooit Europa in ging. De Nijmegenaren werden in het seizoen 1982/'83 laatste in de Eredivisie. Willem II volgt als nummer voorlaatst (vijftiende van de zestien in 1962/'63), net als Go Ahead Eagles nu (zeventiende van de achttien dit seizoen). Nog nooit plaatste zich in Nederland een ploeg voor een Europa Cup-toernooi die op dat moment in de Eerste Divisie actief was.

Topclubs
Degradatie geeft het Europese avontuur van Go Ahead Eagles wel een heroïsch tintje, maar Europees voetbal had op zowel Willem II (tiende) als NEC (negende) geen positieve invloed op de prestaties in de Eerste Divisie dat jaar. En een 2-0 voorsprong tegen een grootmacht als Barcelona voor een plek in de kwartfinale van een Europees toernooi zoals NEC ooit presteerde, is zelfs iets waar de Nederlandse topclubs nu van dromen.

Trainer Dennis Demmers liet zich in aanloop naar de play-offs met Go Ahead Eagles ontvallen dat Europees voetbal voor hem pas echt waarde heeft als de club zich handhaaft in de Eredivisie. Precies vijftig jaar na het enige avontuurtje, in de Europa Cup II tegen Celtic (0-1 en 0-6), is het feit dat de club Europa in mag wel een mooi gegeven.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.